SECTION-2

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

  

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q1. Which of the following is not a vector quantity
(a) weight
(b) velocity
(c) acceleration
(d) force
Ans: (a) weight
Q2. If a rigid body is in equilibrium under the action of three forces, then
(a) these forces are equal
(b) the lines of action of these forces meet in a point
(c) the lines of action of these forces are parallel
(d) (b) and (c) above
Ans: (d) (b) and (c) above
Q3. D’ Alembert’s principle is used for
(a) reducing the problem of kinetics to equivalent statics problem
(b) determining stresses in the truss
(c) stability of floating bodies
(d) designing safe structures
Ans: (a) reducing the problem of kinetics to equivalent statics problem
Q4. The center of gravity of a uniform lamina lies at
(a) the center of heavy portion
(b) the bottom surface
(c) the mid point of its axis
(d) all of the above
Ans: (c) the mid point of its axis
Q5. Center of percussion is
(a) the point of C.G.
(b) the point of metacentre
(c) the point of application of the resultant of all the forces tending to cause a body to rotate about a certain axis
(d) point of suspension
Ans: (c) the point of application of the resultant of all the forces tending to cause a body to rotate about a certain axis
Q6. Forces are called coplanar when all of them acting on body lie in
(a) One point
(b) One plane
(c) Different planes
(d) Perpendicular planes
Ans: (b) One plane

Q7. The moment of inertia of a thin rod of mass ‘m’ and length ‘l’, about an axis through its centre of gravity and perpendicular to its length is
(a) ml2 /4
(b) ml2 / 6
(c) ml2 /8
(d) ml2 /12
Ans: (d) ml2 /12

Q8. A weight of 1000 N can be lifted by an effort of 80 N. If the velocity ratio is 20, the machine is
(a) Reversible
(b) Non-reversible
(c) Ideal
(d) None of these
Ans: (a) Reversible

Q9. A rubber ball is dropped from a height of 2 m. If there is no loss of velocity after rebounding, the ball will rise to a height of
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 3 m
(d) 4 m
Ans: (b) 2 m

Q10. The periodic time (T) is given by (where, ω = Angular velocity of particle in rad/s.)
(a) ω/2π
(b) 2π/ω
(c) 2π × ω
(d) π/ω
Ans: (b) 2π/ω

 

 

1      2      3      4      5      6      7          

 

       

Next Page 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *