SECTION-1


Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

 


ENGINEERING MECHANICS MCQ

 


Q1. Forces are called concurrent when their lines of action meet in

(a) one point

(b) two points

(c) plane

(d) perpendicular planes

 

Ans: (a) one point

 


Q2. A force acting on a body may

(a) introduce internal stresses

(b) balance the other forces acting on it

(c) retard its motion

(d) all of the above.

 

Ans: (d) all of the above.

 


Q3. The algebraic sum of the resolved parts of a number of forces in a given direction is equal to the resolved part of their resultant in the same direction. This is as per the principle of

(a) forces

(b) independence of forces

(c) dependence of forces

(d) resolution of forces.

 

Ans: (d) resolution of forces.

 


Q4. The forces, which meet at one point, but their lines of action do not lie in a plane, are called

(a) coplanar non-concurrent forces

(b) non-coplanar concurrent forces

(c) non-coplanar non-concurrent forces

(d) intersecting forces

 

Ans: (b) non-coplanar concurrent forces

 


Q5. A number of forces acting at a point will be in equilibrium if

(a) their total sum is zero

(b) two resolved parts in two directions at right angles are equal

(c) sum of resolved parts in any two perpendicular directions are both zero

(d) all of them are inclined equally

 

Ans: (c) sum of resolved parts in any two perpendicular directions are both zero

 


Q6. The ratio of static friction to dynamic friction is always

(a) Equal to one
(b) Less than one
(c) Greater than one
(d) None of these

 

Ans: (c) Greater than one

 


Q7. The velocity of a body on reaching the ground from a height h, is

(a) 2.√(gh)
(b) √(gh)
(c) √(2gh)
(d) 2g.√h

 

Ans: (c) √(2gh)

 


Q8. Lami’s theorem states that

(a) Three forces acting at a point will be in equilibrium
(b) Three forces acting at a point can be represented by a triangle, each side being proportional to force
(c) If three forces acting upon a particle are represented in magnitude and direction by the sides of a triangle, taken in order, they will be in equilibrium
(d) If three forces acting at a point are in equilibrium, each force is proportional to the sine of the angle between the other two

 

Ans: (d) If three forces acting at a point are in equilibrium, each force is proportional to the sine of the angle between the other two

 


Q9. The slope on the road surface generally provided on the curves is known as

(a) Angle of friction
(b) Angle of repose
(c) Angle of banking
(d) None of these

 

Ans: (c) Angle of banking

 


Q10. Coefficient of friction is the

(a) Angle between normal reaction and the resultant of normal reaction and the limiting friction
(b) Ratio of limiting friction and normal reaction
(c) The friction force acting when the body is just about to move
(d) The friction force acting when the body is in motion        [ps2id id=’engg mechpage1′ target=”/]

 

Ans: (b) Ratio of limiting friction and normal reaction

 


1      2      3      4      5      6      7      8

 


Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]



Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 


Go to Home Page

Leave a Reply