SECTION-1

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q71:- Which of the following is a scalar quantity?
(a) Force
(b) Speed
(c) Velocity
(d) Acceleration
Ans: (b) Speed

Q72:- The velocity ratio of a first system of pulleys with 4 pulleys is
(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) 20
Ans: (c) 16

Q73:- The unit of angular acceleration is
(a) N-m
(b) m/s
(c) m/s2
(d) rad/s2
Ans: (d) rad/s2

Q74:- The impact between two lead spheres is approximately equal to an __________ impact.
(a) Elastic
(b) Inelastic
(c) Solid
(d) None of these
Ans: (b) Inelastic

Q75:- Coplanar concurrent forces are those forces which
(a) Meet at one point, but their lines of action do not lie on the same plane
(b) Do not meet at one point and their lines of action do not lie on the same plane
(c) Meet at one point and their lines of action also lie on the same plane
(d) Do not meet at one point, but their lines of action lie on the same plane
Ans: (c) Meet at one point and their lines of action also lie on the same plane

Q76:- Which one of the following statements is not correct?
(a) The tangent of the angle of friction is equal to coefficient of friction
(b) The angle of repose is equal to angle of friction
(c) The tangent of the angle of repose is equal to coefficient of friction
(d) The sine of the angle of repose is equal to coefficient to friction
Ans: (d) The sine of the angle of repose is equal to coefficient to friction

Q77:- If three forces acting in different planes can be represented by a triangle, these will be in
(a) Non-equilibrium
(b) Partial equilibrium
(c) Full equilibrium
(d) Unpredictable
Ans: (a) Non-equilibrium

Q78:- If ‘P’ is the force acting on the body, ‘m’ is the mass of the body and ‘a’ is the acceleration of the body, then according to Newton’s second law of motion,
(a) P + m.a = 0
(b) P – m.a = 0
(c) P × m.a = 0
(d) P/m.a = 0
Ans: (b) P – m.a = 0

Q79:- The horizontal range of a projectile (R) is given by
(a) R = u² cos2α/g
(b) R = u² sin2α/g
(c) R = u² cosα/g
(d) R = u² sinα/g
Ans: (b) R = u² sin2α/g

Q80:- Which of the following do not have identical dimensions?
(a) Momentum and impulse
(b) Torque and energy
(c) Torque and work
(d) Moment of a force and angular momentum.
Ans: (d) Moment of a force and angular momentum.

 

 

1      2          4      5      6      7      8

 

 

Back

Go To Section-2

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply