SECTION-1

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q61:- The loss of kinetic energy during inelastic impact, is given by (where m1 = Mass of the first body, m2 = Mass of the second body, and u1 and u2 = Velocities of the first and second bodies respectively.)
(a) [m₁ m₂/2(m₁ + m₂)] (u₁ – u₂)²
(b) [2(m₁ + m₂)/m₁ m₂] (u₁ – u₂)²
(c) [m₁ m₂/2(m₁ + m₂)] (u₁² – u₂²)
(d) [2(m₁ + m₂)/m₁ m₂] (u₁² – u₂²)
Ans: (a) [m₁ m₂/2(m₁ + m₂)] (u₁ – u₂)²
Q62:- According to law of triangle of forces
(a) Three forces acting at a point will be in equilibrium
(b) Three forces acting at a point can be represented by a triangle, each side being proportional to force
(c) If three forces acting upon a particle are represented in magnitude and direction by the sides of a triangle, taken in order, they will be in equilibrium
(d) If three forces acting at a point are in equilibrium, each force is proportional to the sine of the angle between the other two
Ans: (c) If three forces acting upon a particle are represented in magnitude and direction by the sides of a triangle, taken in order, they will be in equilibrium

Q63:- A couple produces
(a) Translatory motion
(b) Rotational motion
(c) Combined translatory and rotational motion
(d) None of the above
Ans: (b) Rotational motion

Q64:- If a suspended body is struck at the centre of percussion, then the pressure on die axis passing through the point of suspension will be
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) Infinity
Ans: (c) Zero

Q65:- The force, by which the body is attracted, towards the centre of the earth, is called
(a) Impulsive force
(b) Mass
(c) Weight
(d) Momentum
Ans: (c) Weight

Q66:- The resolved part of the resultant of two forces inclined at an angle θ in a given direction is equal to
(a) The algebraic sum of the resolved parts of the forces in the given direction
(b) The sum of the resolved parts of the forces in the given direction
(c) The difference of the forces multiplied by the cosine of θ
(d) The sum of the forces multiplied by the sine of θ
Ans: (a) The algebraic sum of the resolved parts of the forces in the given direction

Q67:- Moment of inertia of a rectangular section having width (b) and depth (d) about an axis passing through its C.G. and parallel to the width (b), is
(a) db³/12
(b) bd³/12
(c) db³/36
(d) bd³/36
Ans: (b) bd³/12

Q68:- The equivalent length of a simple pendulum which gives the same frequency as compound pendulum is
(a) h/(kG² + h²)
(b) (kG² + h²)/h
(c) h²/(kG² + h²)
(d) (kG² + h²)/h²
Ans: (b) (kG² + h²)/h

Q69:-  The angle between two forces when the resultant is maximum and minimum respectively are:
(a) 0° and 180°
(b) 180° and 0°
(c) 90° and 180°
(d) 90° and 0°
Ans: (a) 0° and 180°

Q70:- The length of a second’s pendulum is
(a) 94.9 cm
(b) 99.4 cm
(c) 100 cm
(d) 101 cm
Ans: (b) 99.4 cm
 

    2          4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *