SECTION-4

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q71. Kinetic friction is the
(a) Tangent of angle between normal reaction and the resultant of normal reaction and the limiting friction
(b) Ratio of limiting friction and normal reaction
(c) The friction force acting when the body is just about to move
(d) The friction force acting when the body is in motion
Ans: (d) The friction force acting when the body is in motion
Q72. The mechanical advantage of a lifting machine is the ratio of
(a) Distance moved by effort to the distance moved by load
(b) Load lifted to the effort applied
(c) Output to the input
(d) All of the above
Ans: (b) Load lifted to the effort applied
Q73. Which of the following is not a vector quantity?
(a) Weight
(b) Velocity
(c) Acceleration
(d) Force
Ans: (a) Weight
Q74. In ideal machines, mechanical advantage is __________ velocity ratio.
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) None of these
Ans: (a) Equal to
Q75. From a circular plate of diameter 6 cm is cut out a circle whose diameter is a radius of the plate. Find the e.g. of the remainder from the centre of circular plate
(a) 0.5 cm
(b) 1.0 cm
(c) 1.5 cm
(d) 2.5 cm
Ans: (a) 0.5 cm
Q76. Frictional force encountered after commencement of motion is called
(a) Limiting friction
(b) Kinematic friction
(c) Frictional resistance
(d) Dynamic friction
Ans: (d) Dynamic friction
Q77. Which of the following is a vector quantity?
(a) Energy
(b) Mass
(c) Momentum
(d) Angle
Ans: (c) Momentum
Q78. The maximum mechanical advantage of a lifting machine is
(a) 1 + m
(b) 1 – m
(c) 1 / m
(d) m
Ans: (c) 1 / m
Q79. The maximum velocity of a particle moving with simple harmonic motion is
(a) ω
(b) ωr
(c) ω2r
(d) ω/r
Ans: (b) ωr
Q80. The moment of a force
(a) Is the turning effect produced by a force, on the body, on which it acts
(b) Is equal to the product of force acting on the body and the perpendicular distance of a point and the line of action of the force
(c) Is equal to twice the area of the triangle, whose base is the line representing the force and whose vertex is the point, about which the moment is taken
(d) All of the above
Ans: (d) (d) All of the above

 

 

1     2      3          5       6             8

 

 

Back

Go to Section-5

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply