SECTION-4

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q61. A machine having an efficiency less than 50%, is known as
(a) Reversible machine
(b) Non-reversible machine
(c) Neither reversible nor non-reversible machine
(d) Ideal machine
Ans: (b) Non-reversible machine
Q62. A force while acting on a body may
(a) Change its motion
(b) Balance the forces, already acting on it
(c) Give rise to the internal stresses in it
(d) All of these
Ans: (d) All of these
Q63. Static friction is always __________ dynamic friction.
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) None of these
Ans: (c) Greater than
Q64. A smooth cylinder lying on a __________ is in neutral equilibrium.
(a) Curved surface
(b) Convex surface
(c) Horizontal surface
(d) None of these
Ans: (c) Horizontal surface
Q65. The maximum height of a projectile on a horizontal plane, is
(a) u² sin²α/2g
(b) u² cos²α/2g
(c) u² sin²α/g
(d) u² cos²α/g
Ans: (a) u² sin²α/2g
Q66. The unit of power in S.I. units is
(a) Horsepower
(b) Joule
(c) Watt
(d) kg-m
Ans: (c) Watt
Q67. The moment of inertia of a square of side a about its diagonal is
(a) a2/8
(b) a3/12
(c) a4/12
(d) a4/16
Ans: (c) a4/12
Q68. One watt is equal to
(a) 0.1 joule/s
(b) 1 joule/s
(c) 10 joules/s
(d) 100 joules/s
Ans: (b) 1 joule/s
Q69. The rate of change of displacement of a body is called
(a) Velocity
(b) Acceleration
(c) Momentum
(d) None of these
Ans: (a) Velocity
Q70. The maximum acceleration of a particle moving with simple harmonic motion is
(a) ω
(b) ωr
(c) ω2r
(d) ω/r
Ans: (c) ω2r

 

 

1     2      3      4      5       6       7       8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *