SECTION-4

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q51. A body will begin to move down an inclined plane if the angle of inclination of the plane is _________ the angle of friction.
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) None of these
Ans: (c) Greater than
Q52. If a given force (or a given system of forces) acting on a body __________ the position of the body, but keeps it in equilibrium, then its effect is to produce internal stress in the body.
(a) Change
(b) Does not change
(c) Changes periodically
(d) None of these
Ans: (b) Does not change
Q53. If tension in the cable supporting a lift moving downwards is half the tension when it is moving upwards, the acceleration of the lift is
(a) g/2
(b) g/3
(c) g/4
(d) None of these
Ans: (d) None of these
Q54. One end of a helical spring is fixed while the other end carries the load W which moves with simple harmonic motion. The frequency of motion is given by (where δ = Deflection of the spring.)
(a) 2π. √(g/δ)
(b) 1/2π. √(g/δ)
(c) 2π. √(δ/g)
(d) 1/2π. √(δ/g)
Ans: (b) 1/2π. √(g/δ)
Q55. The amplitude is always __________ radius of the circle.
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) None of these
Ans: (a) Equal to
Q56. Which of the following is an equation of linear motion? (where, u and v = Initial and final velocity of the body, a = Acceleration of the body, and s = Displacement of the body in time t seconds.)
(a) v = u + a.t
(b) s = u.t + ½ a.t2
(c) v2 = u2 + 2a.s
(d) All of these
Ans: (d) All of these
Q57. The forces which do not meet at one point and their lines of action do not lie on the same plane are known as
(a) Coplanar concurrent forces
(b) Coplanar non-concurrent forces
(c) Non-coplanar concurrent forces
(d) None of these
Ans: (d) None of these
Q58. Moment of inertia of a hollow circular section, as shown in the below figure about X-axis, is
(a) π/16 (D² – d²)
(b) π/16 (D³ – d³)
(c) π/32 (D⁴ – d⁴)
(d) π/64 (D⁴ – d⁴)
Ans: (d) π/64 (D⁴ – d⁴)
Q59. The moment of inertia of a solid cylinder of mass m, radius r and length l about the longitudinal axis or polar axis is
(a) mr2/2
(b) mr2/4
(c) mr2/6
(d) mr2/8
Ans: (a) mr2/2
Q60. A body of weight W is required to move up on rough inclined plane whose angle of inclination with the horizontal is α. The effort applied parallel to the plane is given by (where μ = tanθ = Coefficient of friction between the plane and the body.)
(a) P = W tanα
(b) P = W tan (α + θ)
(c) P = W (sinα + μcosα)
(d) P = W (cosα + μsinα)
Ans: (c) P = W (sinα + μcosα)

 

 

1     2      3      4      5       6       7       8

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply