SECTION-4

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q41. The velocity ratio for the third system of pulleys is
(a) n
(b) n²
(c) 2n
(d) 2n – 1
Ans: (d) 2n – 1
Q42. According to the law of moments, if a number of coplanar forces acting on a particle are in equilibrium, then
(a) Their algebraic sum is zero
(b) Their lines of action are at equal distances
(c) The algebraic sum of their moments about any point in their plane is zero
(d) The algebraic sum of their moments about any point is equal to the moment of their resultant force about the same point.
Ans: (c) The algebraic sum of their moments about any point in their plane is zero
Q43. Mass moment of inertia of a thin rod about its one end is __________ the mass moment of inertia of the same rod about its mid-point
(a) Same as
(b) Twice
(c) Thrice
(d) Four times
Ans: (d) Four times
Q44. The coefficient of friction depends on
(a) Area of contact
(b) Shape of surfaces
(c) Strength of surfaces
(d) Nature of surface
Ans: (d) Nature of surface
Q45. Joule is the unit of
(a) Force
(b) Work
(c) Power
(d) Velocity
Ans: (b) Work
Q46. The velocity ratio of a single purchase crab winch can be increased by
(a) Increasing the length of the handle
(b) Increasing the radius of the load drum
(c) Increasing the number of teeth of the pinion
(d) All of the above
Ans: (a) Increasing the length of the handle
Q47. Moment of inertia of a circular section about an axis perpendicular to the section is
(a) πd3/16
(b) πd3/32
(c) πd4/32
(d) πd4/64
Ans: (c) πd4/32
Q48. A differential pulley block has larger and smaller diameters of 100 mm and 80 mm respectively. Its velocity ratio is
(a) 5
(b) 10
(c) 20
(d) 40
Ans: (b) 10
Q49. One joule is equal to
(a) 0.1 N-m
(b) 1 N-m
(c) 10 N-m
(d) 100 N-m
Ans: (b) 1 N-m
Q50. The friction experienced by a body, when in motion, is known as
(a) Rolling friction
(b) Dynamic friction
(c) Limiting friction
(d) Static friction
Ans: (b) Dynamic friction

 

 

1     2      3      4      5       6       7       8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply