SECTION-4

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q31. Non-coplanar concurrent forces are those forces which
(a) Meet at one point, but their lines of action do not lie on the same plane
(b) Do not meet at one point and their lines of action do not lie on the same plane
(c) Meet at one point and their lines of action also lie on the same plane
(d) Do not meet at one point, but their lines of action lie on the same plane
Ans: (a) Meet at one point, but their lines of action do not lie on the same plane
Q32. The velocity of a particle moving with simple harmonic motion is __________ at the mean position.
(a) Zero
(b) Minimum
(c) Maximum
(d) None of these
Ans: (c) Maximum
Q33. In the equation of virtual work, following force is neglected
(a) Reaction of any smooth surface with which the body is in contact
(b) Reaction of a rough surface of a body which rolls on it without slipping
(c) Reaction at a point or an axis, fixed in space, around which a body is constrained to turn
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above
Q34. Coplanar non-concurrent forces are those forces which __________ at one point, but their lines of action lie on the same plane.
(a) Meet
(b) Do not meet
(c) Either „A‟ or „B‟
(d) None of these
Ans: (b) Do not meet
Q35. Varingon’s theorem of moments states that if a number of coplanar forces acting on a particle are in equilibrium, then
(a) Their algebraic sum is zero
(b) Their lines of action are at equal distances
(c) The algebraic sum of their moments about any point in their plane is zero
(d) The algebraic sum of their moments about any point is equal to the moment of their resultant force about the same point.
Ans: (d) The algebraic sum of their moments about any point is equal to the moment of their resultant force about the same point.
Q36. Which of the following are vector quantities?
(a) Linear displacement
(b) Linear velocity
(c) Linear acceleration
(d) All of these
Ans: (d) All of these
Q37. The velocity ratio of a differential pulley block with D and d as the diameters of larger and smaller pulley, is
(a) D/(D – d)
(b) D/(D + d)
(c) 2D/(D – d)
(d) 2D/(D + d)
Ans: (c) 2D/(D – d)
Q38. The centre of percussion of a solid cylinder of radius ‘r’ resting on a horizontal plane will be
(a) r/2
(b) 2r/3
(c) r/A
(d) 3r/2
Ans: (d) 3r/2
Q39. Dynamic friction as compared to static friction is
(a) Same
(b) More
(c) Less
(d) May be less of more depending on nature of surfaces and velocity
Ans: (c) Less
Q40. An ideal machine is one whose efficiency is
(a) Between 60 and 70 %
(b) Between 70 and 80 %
(c) Between 80 and 90 %
(d) 100 %
Ans: (d) 100 %

 

 

        3      4      5       6       7       8

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply