SECTION-4

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q21. A body of mass ‘m’ moving with a constant velocity ‘v’ strikes another body of same mass moving with same velocity but in opposite direction. The common velocity of both the bodies after collision is
(a) v
(b) 2v
(c) 4v
(d) 8v
Ans: (b) 2v
Q22. The angle of inclination of the plane at which the body begins to move down the plane, is called
(a) Angle of friction
(b) Angle of repose
(c) Angle of projection
(d) None of these
Ans: (a) Angle of friction
Q23. The centre of percussion of the homogeneous rod of length ‘L’ suspended at the top will be
(a) L/2
(b) L/3
(c) 3L/4
(d) 2L/3
Ans: (d) 2L/3
Q24. The C.G. of a plane lamina will not be at its geometrical centre in the case of a
(a) Right angled triangle
(b) Equilateral triangle
(c) Square
(d) Circle
Ans: (a) Right angled triangle
Q25. The law of motion involved in the recoil of gun is
(a) Newton’s first law of motion
(b) Newton’s second law of motion
(c) Newton’s third law of motion
(d) None of these
Ans: (c) Newton’s third law of motion
Q26. Which of the following statement is correct?
(a) The periodic time of a particle moving with simple harmonic motion is the time taken by a particle for one complete oscillation.
(b) The periodic time of a particle moving with simple harmonic motion is directly proportional to its angular velocity.
(c) The velocity of the particle moving with simple harmonic motion is zero at the mean position.
(d) The acceleration of the particle moving with simple harmonic motion is maximum at the mean position.
Ans: (a) The periodic time of a particle moving with simple harmonic motion is the time taken by a particle for one complete oscillation.
Q27. A semicircular disc rests on a horizontal surface with its top flat surface horizontal and circular portion touching down. The coefficient of friction between semi circular disc and horizontal surface is μ. This disc is to be pulled by a horizontal force applied at one edge and it always remains horizontal. When the disc is about to start moving, its top horizontal force will
(a) Remain horizontal
(b) Slant up towards direction of pull
(c) Slant down towards direction of pull
(d) None of the above
Ans: (c) Slant down towards direction of pull
Q28. Which of the following is the locus of a point that moves in such a manner that its distance from a fixed point is equal to its distance from a fixed line multiplied by a constant greater than one
(a) Ellipse
(b) Hyperbola
(c) Parabola
(d) Circle
Ans: (b) Hyperbola
Q29. The M.I. of hollow circular section about a central axis perpendicular to section as compared to its M.I. about horizontal axis is
(a) Same
(b) Double
(c) Half
(d) Four times
Ans: (b) Double
Q30. If two bodies having masses m1 and m2 (m1>m2) have equal kinetic energies, the momentum of body having mass m1 is _________ the momentum of body having mass m2.
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) None of these
Ans: (c) Greater than

 

 

1     2      3      4      5       6       7       8

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *