ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-4

 

 

Q11. The efficiency of a screw jack is maximum, when (where α = Helix angle, and θ = Angle of friction.)
(a) α = 45° + θ/2
(b) α = 45° – θ/2
(c) α = 90° + θ
(d) α = 90° – θ
Ans: (b) α = 45° – θ/2
Q12. The periodic time of a particle with simple harmonic motion is __________ proportional to the angular velocity.
(a) Directly
(b) Inversely
(c) Square root
(d) None of these
Ans: (b) Inversely
Q13. A screw jack used for lifting the loads is
(a) A reversible machine
(b) A non-reversible machine
(c) An ideal machine
(d) None of these
Ans: (b) A non-reversible machine
Q14. The total motion possessed by a body, is called
(a) Impulsive force
(b) Mass
(c) Weight
(d) Momentum
Ans: (d) Momentum
Q15. Work done is said to be zero, when
(a) Some force acts on a body, but displacement is zero
(b) No force acts on a body but some displacement takes place
(c) Either (a) or (B)
(d) None of the above
Ans: (c) Either (a) or (B)
Q16. If u1 and u2 are the velocities of two moving bodies in the same direction before impact and v1 and v2 are their velocities after impact, then coefficient of restitution is given by
(a) (v1 – v2)/(u1 – u2)
(b) (v₂ – v₁)/(u1 – u2)
(c) (u1 – u2)/(v1 – v2)
(d) (u + u)/(v + v)
Ans: (b) (v₂ – v₁)/(u1 – u2)
Q17. The point, through which the whole weight of the body acts, irrespective of its position, is known as
(a) Moment of inertia
(b) Centre of gravity
(c) Centre of percussion
(d) Centre of mass
Ans: (b) Centre of gravity
Q18. The range of projectile on a downward inclined plane is ________ the range on upward inclined plane for the same velocity of projection and angle of projection.
(a) Less than
(b) More than
(c) Equal to
(d) None of These
Ans: (b) More than
Q19. The acceleration of a body sliding down an inclined surface is
(a) g sinθ
(b) g cosθ
(c) g tanθ
(d) None of these
Ans: (a) g sinθ
Q20. The total energy possessed by a system of moving bodies
(a) Is constant at every instant
(b) Varies from point to point
(c) Is maximum in the start and minimum at the end
(d) Is minimum in the start and maximum at the end
Ans: (a) Is constant at every instant

 

 

1     2      3      4      5       6       7       8

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *