SECTION-1

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q41:- A ladder is resting on a smooth ground and leaning against a rough vertical wall. The force of friction will act
(a) Towards the wall at its upper end
(b) Away from the wall at its upper end
(c) Downward at its upper end
(d) Upward at its upper end
Ans: (d) Upward at its upper end
Q42:- A flywheel on a motor goes from rest to 1000 rpm in 6 sec. The number of revolutions made is nearly equal to
(a) 25
(b) 50
(c) 100
(d) 250
Ans: (b) 50
Q43:- The range of projectile (R) on an upward inclined plane is
(a) g. cos² β/2u². sin (α + β). cos α
(b) 2u². sin (α + β). cos α/g. cos² β
(c) g. cos² β/2u². sin (α – β). cos α
(d) 2u². sin (α – β). cos α/g. cos² β
Ans: (d) 2u². sin (α – β). cos α/g. cos² β
Q44:- Pick up the incorrect statement from the following:
(a) The C.G. of a circle is at its centre
(b) The C.G. of a triangle is at the intersection of its medians
(c) The C.G. of a rectangle is at the intersection of its diagonals
(d) The C.G. of a semicircle is at a distance of r/2 from the centre
Ans: (d) The C.G. of a semicircle is at a distance of r/2 from the centre
Q45:- If three forces acting in one plane upon a rigid body, keep it in equilibrium, then they must either
(a) Meet in a point
(b) Be all parallel
(c) At least two of them must meet
(d) All the above are correct
Ans: (d) All the above are correct
Q46:- Moment of inertia of a triangular section of base (b) and height (h) about an axis through its base, is
(a) bh3/4
(b) bh3/8
(c) bh3/12
(d) bh3/36
Ans: (c) bh3/12
Q47:- A particle inside a hollow sphere of radius r, having coefficient of friction μ can rest up to height of
(a) r/2
(b) r/A
(c) r/3
(d) 0.134 r
Ans: (d) 0.134 r
Q48:- On a ladder resting on smooth ground and leaning against vertical wall, the force of friction will be
(a) Towards the wall at its upper end
(b) Away from the wall at its upper end
(c) Upwards at its upper end
(d) Downwards at its upper end
Ans: (c) Upwards at its upper end
Q49:-  The centre of gravity of an isosceles triangle with base (p) and sides (q) from its base is
(a) [√(4p² – q²)]/6
(b) (4p² – q²)/6
(c) (p² – q²)/4
(d) (p² + q²)/4
Ans: (a) [√(4p² – q²)]/6
Q50:- A force acting on a body may
(a) Change its motion
(b) Balance the other forces acting on it
(c) Retard its motion
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

 

        3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply