ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-3

 

Q71. The range of projectile will be maximum for a given velocity of projectile, when the angle of projection (α) is
(a) β/2
(b) 30° + β/2
(c) 45° + β/2
(d) 60° + β/2
Ans: (c) 45° + β/2
Q72. Which of the following is not the unit of work, energy and heat?
(a) kcal
(b) kg-m
(c) kW-hr
(d) h.p.
Ans: (d) h.p.
Q73. According to Lami’s theorem
(a) The three forces must be equal
(b) The three forces must be at 120° to each other
(c) The three forces must be in equilibrium
(d) If the three forces acting at a point are in equilibrium, then each force is proportional to the sine of the angle between the other two
Ans: (d) If the three forces acting at a point are in equilibrium, then each force is proportional to the sine of the angle between the other two
Q74. If a body is acted upon by a number of coplanar non-concurrent forces, it may
(a) Rotate about itself without moving
(b) Move in any one direction rotating about itself
(c) Be completely at rest
(d) All of these
Ans: (d) All of these
Q75. A projectile is fired at an angle θ to the vertical. Its horizontal range will be maximum when θ is
(a) 0°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 60°
Ans: (c) 45°
Q76. The moment of inertia of a square of side (a) about an axis through its centre of gravity is
(a) a4/4
(b) a4/8
(c) a4/12
(d) a4/36
Ans: (c) a4/12
Q77. Which of the following is not a scalar quantity?
(a) Mass
(b) Volume
(c) Density
(d) Acceleration
Ans: (d) Acceleration
Q78. The time of flight of a projectile on downward inclined plane depends upon
(a) Angle of projection
(b) Angle of inclination of the plane
(c) Both (a) and (B)
(d) None of these
Ans: (c) Both (a) and (B)
Q79. The overturning of a vehicle on a level circular path can be avoided if the velocity of vehicle is __________ √(gra/h)
(a) Less than
(b) Greater than
(c) Equal to
(d) None of these
Ans: (a) Less than
Q80. When the spring of a watch is wound, it will possess
(a) Strain energy
(b) Kinetic energy
(c) Heat energy
(d) Electrical energy
Ans: (a) Strain energy

 

 

1     2     3              6          8

 

 

Next Page

Go To Section-4

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply