ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-3

 

Q61. When two elastic bodies collide with each other
(a) The two bodies will momentarily come to rest after collision
(b) The two bodies tend to compress and deform at the surface of contact
(c) The two bodies begin to regain their original shape
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above
Q62. The resultant of two forces P and Q (such that P > Q) acting along the same straight line, but in opposite direction, is given by
(a) P + Q
(b) P – Q
(c) P / Q
(d) Q / P
Ans: (b) P – Q
Q63. The angular velocity (in rad/s) of a body rotating at N revolutions per minute is
(a) πN/60
(b) πN/180
(c) 2πN/60
(d) 2πN/180
Ans: (c) 2πN/60
Q64. The coefficient of friction depends upon
(a) Nature of surfaces
(b) Area of contact
(c) Shape of the surfaces
(d) All of the above
Ans: (a) Nature of surfaces
Q65. In determining stresses in frames by methods of sections, the frame is divided into two parts by an imaginary section drawn in such a way as not to cut more than
(a) Two members with unknown forces of the frame
(b) Three members with unknown forces of the frame
(c) Four members with unknown forces of the frame
(d) Three members with known forces of the frame
Ans: (b) Three members with unknown forces of the frame
Q66. The algebraic sum of moments of the forces forming couple about any point in their plane is
(a) Equal to the moment of the couple
(b) Constant
(c) Both of above are correct
(d) Both of above are wrong
Ans: (a) Equal to the moment of the couple
Q67. A machine having an efficiency greater than 50%, is known as
(a) Reversible machine
(b) Non-reversible machine
(c) Neither reversible nor non-reversible machine
(d) Ideal machine
Ans: (a) Reversible machine
Q68. Which of the following statement is correct?
(a) The algebraic sum of the forces, constituting the couple is zero
(b) The algebraic sum of the forces, constituting the couple, about any point is the same
(c) A couple cannot be balanced by a single force but can be balanced only by a couple of opposite sense
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above
Q69. In the lever of third order, load ‘W’, effort ‘P’ and fulcrum ‘F’ are oriented as follows
(a) W between P and F
(b) F between W and P
(c) P between W and F
(d) W, P and F all on one side
Ans: (a) W between P and F
Q70. The centre of gravity of a triangle lies at the point of
(a) Concurrence of the medians
(b) Intersection of its altitudes
(c) Intersection of bisector of angles
(d) Intersection of diagonals
Ans: (a) Concurrence of the medians

 

 

1     2     3     4      5      6     7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply