ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-3

 

Q51. Center of percussion is
(a) The point of C.G.
(b) The point of metacenter
(c) The point of application of the resultant of all the forces tending to cause a body to rotate about a certain axis
(d) Point of suspension
Ans: (c) The point of application of the resultant of all the forces tending to cause a body to rotate about a certain axis
Q52. The resultant of two forces P and Q acting at an angle θ is
(a) √(P² + Q² + 2PQ sinθ)
(b) √(P² + Q² + 2PQ cosθ)
(c) √(P² + Q² – 2PQ cosθ)
(d) √(P² + Q² – 2PQ tanθ)
Ans: (b) √(P² + Q² + 2PQ cosθ)
Q53. Least force required to draw a body up the inclined plane is W sin (plane inclination + friction angle) applied in the direction
(a) Along the plane
(b) Horizontally
(c) Vertically
(d) At an angle equal to the angle of friction to the inclined plane
Ans: (d) At an angle equal to the angle of friction to the inclined plane
Q54. The static friction
(a) Bears a constant ratio to the normal reaction between the two surfaces
(b) Is independent of the area of contact, between the two surfaces
(c) Always acts in a direction, opposite to that in which the body tends to move
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above
Q55. Which of the following are vector quantities?
(a) Angular displacement
(b) Angular velocity
(c) Angular acceleration
(d) All of these
Ans: (d) All of these
Q56. On the ladder resting on the ground and leaning against a smooth vertical wall, the force of friction will be
(a) Downwards at its upper end
(b) Upwards at its upper end
(c) Perpendicular to the wall at its upper end
(d) Zero at its upper end
Ans: (d) Zero at its upper end
Q57. A smooth cylinder lying on its convex surface remains in __________ equilibrium.
(a) Stable
(b) Unstable
(c) Neutral
(d) None of these
Ans: (b) Unstable
Q58. The motion of a wheel of a car is
(a) Purely translation
(b) Purely rotational
(c) Combined translation and rotational
(d) None of these
Ans: (c) Combined translation and rotational
Q59. Forces are called concurrent when their lines of action meet in
(a) One point
(b) Two points
(c) Plane
(d) Perpendicular planes
Ans: (a) One point
Q60. Pick up wrong statement about friction force for dry surfaces. Friction force is
(a) Proportional to normal load between the surfaces
(b) Dependent on the materials of contact surface
(c) Proportional to velocity of sliding
(d) Independent of the area of contact surfaces
Ans: (c) Proportional to velocity of sliding

 

 

   2     3          5      6     7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply