ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-3

 

Q41. Tangent of angle of friction is equal to
(a) Kinetic friction
(b) Limiting friction
(c) Angle of repose
(d) Coefficient of friction
Ans: (d) Coefficient of friction
Q42. In a screw jack, the effort required to lower the load is __________ the effort required to raise the same load.
(a) Less than
(b) Equal to
(c) More than
(d) None of these
Ans: (a) Less than
Q43. If the number of pulleys in a system is equal to its velocity ratio, then it is a __________ system of pulleys.
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) None of these
Ans: (b) Second
Q44. For a self locking machine, the efficiency must be
(a) Equal to 50 %
(b) Less than 50 %
(c) Greater than 50 %
(d) 100 %
Ans: (b) Less than 50 %
Q45. The ideal angle of banking provided on the curves on roads depends upon
(a) Weight of the vehicle
(b) (Velocity)2 of the vehicle
(c) Nature of the road surface
(d) Coefficient of friction between the road and vehicle contact point
Ans: (b) (Velocity)2 of the vehicle
Q46. Effect of a force on a body depends upon
(a) Magnitude
(b) Direction
(c) Position or line of action
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above
Q47. In order to completely specify angular displacement by a vector, it must fix
(a) Direction of the axis of rotation
(b) Magnitude of angular displacement
(c) Sense of angular displacement
(d) All of these
Ans: (d) All of these
Q48. A lead ball with a certain velocity is made to strike a wall, it falls down, but rubber ball of same mass and with same velocity strikes the same wall, it rebounds. Select the correct reason from the following:
(a) Both the balls undergo an equal change in momentum
(b) The change in momentum suffered by rubber ball is more than the lead ball
(c) The change in momentum suffered by rubber ball is less than the lead ball
(d) None of the above
Ans: (b) The change in momentum suffered by rubber ball is more than the lead ball
Q49. A framed structure is perfect if it contains members equal to
(a) 2n³
(b) 2n
(c) n²
(d) 3n²
Where n = number of joints in a frame
Ans: (a) 2n³
Q50. The moment of inertia of a rectangular section 3 cm wide and 4 cm deep about X-X axis is
(a) 9 cm4
(b) 12 cm4
(c) 16 cm4
(d) 20 cm4
Ans: (c) 16 cm4

 

 

1     2     3     4      5      6          8

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply