ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-3

 

Q31. A framed structure is perfect, if the number of members are __________ (2j – 3), where j is the number of joints.
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) None of these
Ans: (a) Equal to

Q32. In order to determine the effects of a force, acting on a body, we must know
(a) Magnitude of the force
(b) Line of action of the force
(c) Nature of the force i.e. whether the force is push or pull
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

Q33. The bodies which rebound after impact are called
(a) Inelastic bodies
(b) Elastic bodies
(c) Neither elastic nor inelastic bodies
(d) None of these
Ans: (b) Elastic bodies

Q34. The ratio of limiting friction and normal reaction is known as
(a) Coefficient of friction
(b) Angle of friction
(c) Angle of repose
(d) Sliding friction
Ans: (a) Coefficient of friction

Q35. If n = number of members and y = number of joints, then for a perfect frame, n = ?
(a) 1/2
(b) 2/3
(c) 3/2
(d) 2/4
Ans: (b) 2/3

Q36. The velocity of a particle (v) moving with simple harmonic motion, at any instant is given by (where r = Amplitude of motion, and y = Displacement of the particle from mean position.)
(a) ω.√(y² – r²)
(b) ω.√(r² – y²)
(c) ω².√(y² – r²)
(d) ω².√(r² – y²)
Ans: (b) ω.√(r² – y²)

Q37. The time of flight (t) of a projectile on a horizontal plane is given by
(a) t = 2u. sinα/g
(b) t = 2u. cosα/g
(c) t = 2u. tanα/g
(d) t = 2u/g.sinα
Ans: (a) t = 2u. sinα/g

Q38. A framed structure is imperfect, if the numbers of members are __________ (2j – 3).
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) Either (b) or (c)
Ans: (d) Either (b) or (c)

Q39. Two like parallel forces are acting at a distance of 24 mm apart and their resultant is 20 N. It the line of action of the resultant is 6 mm from any given force, the two forces are
(a) 15 N and 5 N
(b) 20 N and 5 N
(c) 15 N and 15 N
(d) None of these
Ans: (a) 15 N and 5 N

Q40. Which of the following is not the unit of distance?
(a) Angstrom
(b) Light year
(c) Micron
(d) Milestone
Ans: (d) Milestone

 

 

1     2     3     4      5         7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply