ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-3

 

Q21. When a body of mass ‘m’ attains a velocity ‘v’ from rest in time ‘t’, then the kinetic energy of translation is
(a) mv2
(b) mgv2
(c) 0.5 mv2
(d) 0.5 mgv2
Ans: (c) 0.5 mv2
Q22. When trying to turn a key into a lock, following is applied
(a) Coplanar force
(b) Non-coplanar forces
(c) Moment
(d) Couple
Ans: (d) Couple
Q23. The maximum efficiency of a lifting machine is
(a) 1/m
(b) V.R./m
(c) m/V.R.
(d) 1/(m × V.R.)
Ans: (d) 1/(m × V.R.)
Q24. If a number of forces act simultaneously on a particle, it is possible
(a) Not a replace them by a single force
(b) To replace them by a single force
(c) To replace them by a single force through C.G.
(d) To replace them by a couple
Ans: (b) To replace them by a single force
Q25. Moment of inertia of a triangular section of base (b) and height (h) about an axis passing through its C.G. and parallel to the base, is
(a) bh3/4
(b) bh3/8
(c) bh3/12
(d) bh3/36
Ans: (d) bh3/36
Q26. Two coplanar couples having equal and opposite moments
(a) Balance each other
(b) Produce a couple and an unbalanced force
(c) Are equivalent
(d) Cannot balance each other
Ans: (d) Cannot balance each other
Q27. The linear velocity of a body rotating at ω rad/s along a circular path of radius r is given by
(a) ω/r
(b) ω.r
(c) ω2/r
(d) ω2.r
Ans: (b) ω.r
Q28. If rain is falling in the opposite direction of the movement of a pedestrian, he has to hold his umbrella
(a) More inclined when moving
(b) Less inclined when moving
(c) More inclined when standing
(d) Less inclined when standing
Ans: (d) Less inclined when standing
Q29. The velocity ratio of a simple wheel and axle with ‘D’ and ‘d’ as the diameters of effort wheel and load axle, is
(a) D + d
(b) D – d
(c) D × d
(d) D / d
Ans: (d) D / d
Q30. The C.G. of a solid hemisphere lies on the central radius 3r
(a) At distance — from the plane base 3r
(b) At distance — from the plane base 3r
(c) At distance — from the plane base 3r
(d) At distance — from the plane base
Ans: (d) At distance — from the plane base

  

 

1     2     3     4      5      6     7      8

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *