SECTION-3

  

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q11. A ladder is resting on a rough ground and leaning against a smooth vertical wall. The force of friction will act
(a) Downward at its upper end
(b) Upward at its upper end
(c) Zero at its upper end
(d) Perpendicular to the wall at its upper end
Ans: (c) Zero at its upper end

Q12.. The unit of energy in S.I. units is
(a) Dyne
(b) Watt
(c) kg-m
(d) Joule
Ans: (d) Joule

Q13. The total momentum of a system of masses (i. e. moving bodies) in any one direction remains constant, unless acted upon by an external force in that direction. This statement is called
(a) Newton’s first law of motion
(b) Newton’s second law of motion
(c) Principle of conservation of energy
(d) Principle of conservation of momentum
Ans: (d) Principle of conservation of momentum

Q14. The periodic time of one oscillation for a simple pendulum is (where l = Length of the pendulum.)
(a) (1/2π). √(l/g)
(b) (1/2π). √(g/l)
(c) 2π. √(l/g)
(d) None of these
Ans: (c) 2π. √(l/g)

Q15. The moment of inertia of a solid cone of mass ‘m’ and base radius ‘r’ about its vertical axis is
(a) 3mr2/5
(b) 3mr2/10
(c) 2mr2/5
(d) 4mr2/5
Ans: (b) 3mr2/10

Q16. The moment of inertia of a thin spherical shell of mass m and radius r, about its diameter is
(a) mr2/3
(b) 2mr2/3
(c) 2mr2/5
(d) 3mr2/5
Ans: (b) 2mr2/3

Q17. In actual machines, mechanical advantage is __________ velocity ratio.
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) None of these
Ans: (b) Less than

Q18. If the resultant of two equal forces has the same magnitude as either of the forces, then the angle between the two forces is
(a) 30°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 120°
Ans: (d) 120°

Q19. Moment of inertia of a rectangular section having width (b) and depth (d) about an axis passing through its C.G. and parallel to the depth (d), is
(a) bd³/12
(b) bd³/12
(c) db³/36
(d) bd³/36
Ans: (a) bd³/12

Q20. The moment of inertia of a solid sphere of mass ‘m’ and radius ‘r’ is
(a) 2mr2/3
(b) 2mr2/5
(c) mr2/6
(d) mr2/2
Ans: (b) 2mr2/5

 

1     2     3     4             7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *