SECTION-3

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

  

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 
Q1. Center of gravity of a thin hollow cone lies on the axis at a height of
(a) one-fourth of the total height above base
(b) one-third of the total height above base
(c) one-half of the total height above base
(d) three-eighth of the total height above the base
Ans: (b) one-third of the total height above base
Q2. The center of gravity of a triangle lies at the point of
(a) concurrence of the medians
(b) intersection of its altitudes
(c) intersection of bisector of angles
(d) intersection of diagonals
Ans: (a) concurrence of the medians
Q3. A heavy string attached at two ends at same horizontal level and when central dip is very small approaches the following curve
(a) catenary
(b) parabola
(c) hyperbola
(d) elliptical
Ans: (b) parabola
Q4. In the equation of virtual work, following force is neglected
(a) reaction of any smooth surface with which the body is in contact
(b) reaction of a rough surface of a body which rolls on it without slipping
(c) reaction at a point or an axis, fixed in space, around which a body is con-strained to turn
(d) all of the above
Ans:(d) all of the above
Q5. The coefficient of friction depends on
(a) area of contact
(b) shape of surfaces
(c) strength of surfaces
(d) nature of surface
Ans: (d) nature of surface
Q6. Concurrent forces are those forces whose lines of action
(a) Lie on the same line
(b) Meet at one point
(c) Meet on the same plane
(d) None of these
Ans: (b) Meet at one point

Q7. The law of the machine is (where P = Effort applied to lift the load, m = A constant which is equal to the slope of the line, W = Load lifted, and C = Another constant which represents the machine friction.)
(a) P = mW – C
(b) P = m/W + C
(c) P = mW + C
(d) P = C – mW
Ans: (c) P = mW + C

Q8. According to parallel axis theorem, the moment of inertia of a section about an axis parallel to the axis through centre of gravity (i.e. IP) is given by(where, A = Area of the section, IG = Moment of inertia of the section about an axis passing through its C.G., and h = Distance between C.G. and the parallel axis.)
(a) IP = IG + Ah2
(b) IP = IG – Ah2
(c) IP = IG / Ah2
(d) IP = Ah2 / IG
Ans: (a) IP = IG + Ah2

Q9. The resultant of two equal forces ‘P’ making an angle ‘θ’, is given by
(a) 2P sinθ/2
(b) 2P cosθ/2
(c) 2P tanθ/2
(d) 2P cotθ/2
Ans: (b) 2P cosθ/2

Q10. The wheels of a moving car possess
(a) Potential energy only
(b) Kinetic energy of translation only
(c) Kinetic energy of rotation only
(d) Kinetic energy of translation and rotation both
Ans: (d) Kinetic energy of translation and rotation both

 

1     2     3     4      5      6          8

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

 

 

Leave a Reply