ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-2

CLICK HERE FOR PDF DOWNLOAD

 

Q71. Two balls of equal mass and of perfectly elastic material are lying on the floor. One of the balls with velocity ‘v’ is made to strike the second ball. Both the balls after impact will move with a velocity

(a) v
(b) v/2
(c) v/4
(d) v/8

Ans: (b) v/2

Q72. Tension in the cable supporting a lift is more when the lift is moving __________ with an acceleration.

(a) Upwards
(b) Downwards
(c) Horizontal
(d) None of these

Ans: (a) Upwards

Q73. A redundant frame is also called __________ frame.

(a) Perfect
(b) Imperfect
(c) Deficient
(d) None of these

Ans: (b) Imperfect

Q74. If the gravitational acceleration at any place is doubled, then the weight of a body will be

(a) g/2
(b) g
(c) √2.g
(d) 2g

Ans: (d) 2g

Q75. The unit of work in S.I. units is

(a) Newton
(b) erg
(c) kg-m
(d) joule

Ans: (d) joule

Q76. The centre of gravity of a quadrant of a circle lies along its central radius (r) at a distance of

(a) 0.5r
(b) 0.6 r
(c) 0.7 r
(d) 0.8 r

Ans: (b) 0.6 r

Q77. The moment of inertia of a sphere of mass ‘m’ and radius ‘r’, about an axis tangential to it, is

(a) 2mr2/3
(b) 2mr2/5
(c) 7mr2/3
(d) 7mr2/5

Ans: (d) 7mr2/5

Q78. When a body of mass moment of inertia ‘I’ (about a given axis) is rotated about that axis with an angular velocity to, then the kinetic energy of rotation is

(a) Iω
(b) Iω2
(c) 0.5 Iω
(d) 0.5 Iω2

Ans: (d) 0.5 Iω

Q79. The unit of moment of inertia of an area is

(a) kg-m2
(b) kg-m-s2
(c) kg/m2
(d) m4

Ans: (d) m

Q80. The diameter of the effort wheel is 100 mm and that of load drum is 50 mm. The velocity ratio is

(a) 50
(b) 100
(c) 200
(d) 400      [ps2id id=’enggmech24′ target=”/]

Ans: (b) 100

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8

Back

Go To Section-3  

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Download PDF of Engineering Mechanics

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply