ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-2

 

Q61. The force applied on a body of mass 100 kg to produce an acceleration of 5 m/s2, is
(a) 20 N
(b) 100 N
(c) 500 N
(d) None of these
Ans: (c) 500 N

Q62. If a number of forces are acting at a point, their resultant is given by
(a) (ΣV)2 + (ΣH)2
(b) √[(ΣV)2 + (ΣH)2]
(c) (ΣV)2 +(ΣH)2 +2(ΣV)(ΣH)
(d) √[(ΣV)2 +(ΣH)2 +2(ΣV)(ΣH)]
Ans: (b) √[(ΣV)2 + (ΣH)2]

Q63. The maximum frictional force, which comes into play, when a body just begins to slide over the surface of the other body, is known as
(a) Static friction
(b) Dynamic friction
(c) Limiting friction
(d) Coefficient of friction
Ans: (c) Limiting friction

Q64. Which of the following is not the unit of pressure?
(a) kg/cm
(b) Bar
(c) Atmosphere
(d) Newton
Ans: (d) Newton

Q65. In a screw jack, the effort required to lift the load is given by (where W = Load lifted, α = Helix angle, and θ = Angle of friction.)
(a) P = W tan (α – θ)
(b) P = W tan (α + θ)
(c) P = W tan (θ – α)
(d) P = W cos (α + θ)
Ans: (b) P = W tan (α + θ)

Q66. The principle of transmissibility of forces states that, when a force acts upon a body, its effect is
(a) Same at every point on its line of action
(b) Different at different points on its line of action
(c) Minimum, if it acts at the centre of gravity of the body
(d) Maximum, if it acts at the centre of gravity of the body
Ans: (c) Minimum, if it acts at the centre of gravity of the body

Q67. If a rigid body is in equilibrium under the action of three forces, then
(a) These forces are equal
(b) The lines of action of these forces meet in a point
(c) The lines of action of these forces are parallel
(d) Both (b) and (c) above
Ans: (d) Both (b) and (c) above

Q68. The moment of inertia of a thin disc of mass ‘m’ and radius ‘r’, about an axis through its centre of gravity and perpendicular to the plane of the disc is
(a) mr2/2
(b) mr2/4
(c) mr2/6
(d) mr2/8
Ans: (a) mr2/2

Q69. Moment of inertia is the
(a) Second moment of force
(b) Second moment of area
(c) Second moment of mass
(d) All of these
Ans: (d) All of these

Q70. The matter contained in a body, is called
(a) Impulsive force
(b) Mass
(c) Weight
(d) Momentum
Ans: (b) Mass

 

1      2      3      4          6      7      8

 

Next Page

Back  

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply