ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-2

 

Q51. The velocity ratio in case of an inclined plane inclined at angle θ to the horizontal and weight being pulled up the inclined plane by 
(a) sinθ
(b) cosθ
(c) tanθ
(d) cosecθ
Ans: (a) sinθ

Q52. When a rigid body is suspended vertically, and it oscillates with a small amplitude under the action of the force of gravity, the body is known as
(a) Simple pendulum
(b) Compound pendulum
(c) Torsional pendulum
(d) Second’s pendulum
Ans: (b) Compound pendulum

Q53. The range of a projectile is maximum, when the angle of projection is
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 90°
Ans: (b) 45°

Q54. The acceleration of a particle moving with simple harmonic motion, at any instant is given by
(a) ω.y
(b) ω2.y
(c) ω2/y
(d) ω3.y
Ans: (b) ω2.y

Q55. The potential energy of a vertically raised body is __________ the kinetic energy of a vertically falling body.
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) None of these
Ans: (a) Equal to

Q56. The linear acceleration (a) of a body rotating along a circular path of radius (r) with an angular acceleration of α rad/s2, is
(a) a = α/ r
(b) a = α.r
(c) a = r / α
(d) None of these
Ans: (b) a = α.r

Q57. The units of moment of inertia of mass are
(a) kg-m²
(b) m²/kg.
(c) kg/m²
(d) kg/m
Ans: (a) kg-m²

Q58. Which of the following is not the unit of energy?
(a) kg m
(b) kcal
(c) Watt
(d) Watt hours
Ans: (c) Watt

Q59. Whenever a force acts on a body and the body undergoes a displacement, then
(a) Work is said to be done
(b) Power is being transmitted
(c) Body has kinetic energy of translation
(d) None of these
Ans: (a) Work is said to be done

Q60. The power developed by a body acted upon by a torque T Newton metre (N – m) and revolving at ω radian/s is given by
(a) T.ω (in watts)
(b) T.ω/60 (in watts)
(c) T.ω/75 (in kilowatts)
(d) T.ω/4500 (in kilowatts)
Ans: (a) T.ω (in watts)

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back  

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply