ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-2

 

Q41. Centre of gravity of a thin hollow cone lies on the axis at a height of
(a) One-fourth of the total height above base
(b) One-third of the total height above base
(c) One-half of the total height above base
(d) Three-eighth of the total height above the base
Ans: (b) One-third of the total height above base

Q42. If a number of coplanar forces acting at a point be in equilibrium, the sum of clockwise moments must be __________ the sum of anticlockwise moments, about any point.
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) None of these
Ans: (a) Equal to

Q43. A pendulum which executes one beat per second is known as
(a) Simple pendulum
(b) Compound pendulum
(c) Torsional pendulum
(d) Second’s pendulum
Ans: (d) Second’s pendulum

Q44. Which of the following statement is correct in connection with projectiles?
(a) A path, traced by a projectile in the space, is known as trajectory.
(b) The velocity, with which a projectile is projected, is known as the velocity of projection.
(c) The angle, with the horizontal, at which a projectile is projected, is known as angle of projection.
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

Q45. The forces which meet at one point, but their lines of action __________ on the same plane, are Known as non-coplanar concurrent forces.
(a) Lie
(b) Do not lie
(c) Either A or B
(d) None of these
Ans: (b) Do not lie

Q46. A single force and a couple acting in the same plane upon a rigid body
(a) Balance each other
(b) Cannot balance each other
(c) Produce moment of a couple
(d) Are equivalent
Ans: (b) Cannot balance each other

Q47. A force is completely defined when we specify
(a) Magnitude
(b) Direction
(c) Point of application
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

Q48. During elastic impact, the relative velocity of the two bodies after impact is __________ the relative velocity of the two bodies before impact.
(a) Equal to
(b) Equal and opposite to
(c) Less than
(d) Greater than
Ans: (b) Equal and opposite to

Q49. The maximum efficiency of a screw jack is
(a) (1 – sinθ)/(1 + sinθ)
(b) (1 + sinθ)/(1 – sinθ)
(c) (1 – tanθ)/(1 + tanθ)
(d) (1 + tanθ)/(1 – tanθ)
Ans: (a) (1 – sinθ)/(1 + sinθ)

Q50. The rate of change of momentum is directly proportional to the impressed force, and takes place in the same direction in which the force acts. This statement is known as
(a) Newton’s first law of motion
(b) Newton’s second law of motion
(c) Newton’s third law of motion
(d) None of these
Ans: (b) Newton’s second law of motion

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back  

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply