ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

SECTION-2

Q31. For any system of coplanar forces, the condition of equilibrium is that the
(a) Algebraic sum of the horizontal components of all the forces should be zero
(b) Algebraic sum of the vertical components of all the forces should be zero
(c) Algebraic sum of moments of all the forces about any point should be zero
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above
Q32. D’ Alembert’s principle is used for
(a) Reducing the problem of kinetics to equivalent statics problem
(b) Determining stresses in the truss
(c) Stability of floating bodies
(d) Designing safe structures
Ans: (a) Reducing the problem of kinetics to equivalent statics problem

Q33. Which of the following is not the unit of power?
(a) kW (kilowatt)
(b) hp (horse power)
(c) kcal/sec
(d) kcal/kg sec
Ans: (d) kcal/kg sec

Q34. The velocity ratio of a differential wheel and axle with D as the diameter of effort wheel and d1 and d2 as the diameters of larger and smaller axles respectively, is
(a) D/(d₁ + d₂)
(b) D/(d₁ – d₂)
(c) 2D/(d₁ + d₂)
(d) 2D/(d₁ – d₂)
Ans: (d) 2D/(d₁ – d₂)

Q35. The unit of force in S.I. units is
(a) kilogram
(b) Newton
(c) Watt
(d) Dyne
Ans: (b) Newton
Q36. The acceleration of a particle moving with simple harmonic motion is __________ at the mean position.
(a) Zero
(b) Minimum
(c) Maximum
(d) None of these
Ans: (a) Zero

Q37. The possible loading in various members of framed structures are
(a) Compression or tension
(b) Buckling or shear
(c) Shear or tension
(d) All of the above
Ans: (a) Compression or tension

Q38. Efficiency of a screw jack is given by (where α = Helix angle, and θ = Angle of friction.)
(a) tan(α + θ)/tanα
(b) tanα/tan (α + θ)
(c) tan(α – θ)/tanα
(d) None of these
Ans: (b) tanα/tan (α + θ)

Q39.  The velocity ratio for the first system of pulleys is (where n is the number of pulleys.)
(a) n
(b) n²
(c) 2n
(d) 2n – 1
Ans: (c) 2n

Q40.  The unit of work or energy in S.I. units is
(a) Newton
(b) Pascal
(c) Watt
(d) Joule
Ans: (d) Joule

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back  

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply