ENGINEERING MECHANICS MCQ

SECTION-2

 

Q21. The forces, whose lines of action are parallel to each other and act in the same directions, are known as
(a) Coplanar concurrent forces
(b) Coplanar non-concurrent forces
(c) Like parallel forces
(d) Unlike parallel forces
Ans: (c) Like parallel forces

Q22.  In ideal machines
(a) Mechanical advantage is greater than velocity ratio
(b) Mechanical advantage is equal to velocity ratio
(c) Mechanical advantage is less than velocity ratio
(d) Mechanical advantage is unity
Ans: (b) Mechanical advantage is equal to velocity ratio

Q23.  If the body falls freely under gravity, then the gravitational acceleration is taken as
(a) +8.9 m/s2
(b) -8.9 m/s2
(c) +9.8 m/s2
(d) -9.8 m/s2
Ans: (c) +9.8 m/s

Q24. Two non-collinear parallel equal forces acting in opposite direction
(a) Balance each other
(b) Constitute a moment
(c) Constitute a couple
(d) Constitute a moment of couple
Ans: (c) Constitute a couple

Q25. One joule means that
(a) Work is done by a force of 1 N when it displaces a body through 1 m
(b) Work is done by a force of 1 kg when it displaces a body through 1 m
(c) Work is done by a force of 1 dyne when it displaces a body through 1 cm
(d) Work is done by a force of 1 g when it displaces a body through 1 cm
Ans: (a) Work is done by a force of 1 N when it displaces a body through 1 m

Q26. The force required to move the body up the plane will be minimum if it makes an angle with the inclined plane __________ the angle of friction.
(a) Equal to
(b) Less than
(c) Greater than
(d) None of these
Ans: (a) Equal to

Q27. The unit of angular velocity is
(a) m/min
(b) rad/s
(c) Revolutions/min
(d) Both (b) and (c)
Ans: (d) Both (b) and (c)

Q28. When a person, on a bicycle, drives round a curve, he has to lean __________ to maintain equilibrium.
(a) Inward
(b) Outward
(c) Towards front
(d) Towards back
Ans: (a) Inward

Q29. The rate of doing work is known as
(a) Potential energy
(b) Kinetic energy
(c) Power
(d) None of these
Ans: (c) Power

Q30. The centre of gravity of a semi-circle lies at a distance of __________ from its base measured along the vertical radius.
(a) 3r/ 8
(b) 4r/ 3π
(c) 8r/3
(d) 3r/4π
Ans: (b) 4r/ 3π

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

 

Next Page

Back  

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply