ENGINEERING MECHANICS MCQ

SECTION-2

Q11. A heavy ladder resting on floor and against a vertical wall may not be in equilibrium, if
(a) The floor is smooth, the wall is rough
(b) The floor is rough, the wall is smooth
(c) The floor and wall both are smooth surfaces
(d) The floor and wall both are rough surfaces
Ans: (c) The floor and wall both are smooth surfaces
Q12. The time of flight (t) of a projectile on an upward inclined plane is (where u = Velocity of projection, α = Angle of projection, and β = Inclination of the plane with the horizontal.)
(a) t = g cos β/2u sin (α – β)
(b) t = 2u sin (α – β)/g cos β
(c) t = g cos β/2u sin (α + β)
(d) t = 2u sin (α + β)/g cos β
Ans: (b) t = 2u sin (α – β)/g cos β
Q13. Coulomb friction is the friction between
(a) Bodies having relative motion
(b) Two dry surfaces
(c) Two lubricated surfaces
(d) Solids and liquids
Ans: (a) Bodies having relative motion
Q14. The units of moment of inertia of an area are
(a) kg-m²
(b) m⁴
(c) kg/m²
(d) m³
Ans: (b) m⁴
Q15. Which of the following is the example of lever of first order?
(a) Arm of man
(b) Pair of scissors
(c) Pair of clinical tongs
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above
Q16. The C.G. of a right circular solid cone of height h lies at the following distance from the base
(a) h/2
(b) J/3
(c) h/6
(d) h/4
Ans: (d) h/4
Q17. The motion of a particle round a fixed axis is
(a) Translatory
(b) Rotary
(c) Circular
(d) Translatory as well as rotary
Ans: (c) Circular
Q18. A pair of smith’s tongs is an example of the lever of
(a) Zeroth order
(b) First order
(c) Second order
(d) Third order
Ans: (c) Second order
Q19. Which of the following statement is correct?
(a) The kinetic energy of a body during impact remains constant.
(b) The kinetic energy of a body before impact is equal to the kinetic energy of a body after impact.
(c) The kinetic energy of a body before impact is less than the kinetic energy of a body after impact.
(d) The kinetic energy of a body before impact is more than the kinetic energy of a body after impact.
Ans: (d) The kinetic energy of a body before impact is more than the kinetic energy of a body after impact.
Q20. The forces, which meet at one point, but their lines of action do not lie in a plane, are called
(a) Coplanar non-concurrent forces
(b) Non-coplanar concurrent forces
(c) Non-coplanar non-concurrent forces
(d) Intersecting forces
Ans: (b) Non-coplanar concurrent forces

 

 

    2      3      4      5          7      8

 

Next Page

Back 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply