SECTION-5

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

  

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

 

Q1. Grey cast iron has

(a) carbon in the form of free graphite
(b) high tensile strength
(c) low compressive strength
(d) all of these

Ans: (a) carbon in the form of free graphite

Q2. According to Indian standard specifications, SG 400/15 means

(a) spheroidal graphite cast iron with B.H.N. 400and minimum tensile strength 15 MPa
(b) spheroidal graphite cast iron with minimum tensile strength 400 MPa and 15 percent elongation
(c) spheroidal graphite cast iron with minimum compressive strength 400 MPa and 15 per­cent reduction in area
(d) none of the above

Ans: (b) spheroidal graphite cast iron with minimum tensile strength 400 MPa and 15 percent elongation

Q3. Vanadium when added to steel

(a) increases tensile strength
(b) decreases tensile strength
(c) raises critical temperature
(d) lowers critical temperature

Ans: (a) increases tensile strength

Q4. Shock resistance of steel is increased by adding

(a) nickel
(b) chromium
(c) nickel and chromium
(d) sulphur, lead and phosphorus

Ans: (c) nickel and chromium

Q5. Which of the following gives the correct order of increasing hot hardness of cutting tool materials?

(a) Diamond, Carbide, High speed steel
(b) Carbide, Diamond, High speed steel
(c) High speed steel, Carbide, Diamond
(d) High speed steel, Diamond, Carbide

Ans: (c) High speed steel, Carbide, Diamond

Q6. Shock resisting steels should have

(a) low wear resistance
(b) low hardness
(c) low tensile strength
(d) toughness

Ans: (d) toughness

Q7. The blade of a power saw is made of

(a) boron steel
(b) high speed steel
(c) stainless steel
(d) malleable cast iron

Ans: (b) high speed steel

Q8. The material in which the atoms are arranged chaotically, is called

(a) amorphous material
(b) mesomorphous material.
(c) crystalline material
(d) none of these

Ans: (a) amorphous material

Q9. The unit cells

(a) contain the smallest number of atoms which when taken together have all the properties of the crystals of the particular metal
(d) Brass
(b) have the same orientation and their similar faces are parallel
(c) may be defined as the smallest parallelopiped which could be transposed in three co­ ordinate directions to build up the space lattice
(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q10. There are fourteen atoms in a unit cell of

(a) body centred cubic space lattice
(b) face centred cubic space lattice
(c) close packed hexagonal space lattice
(d) none of these

Ans: (b) face centred cubic space lattice

 

1    2    3    4    5    6    7    8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply