SECTION-4

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

  

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q1. Which of the following display properties similar to that of steel?

(a) Blackheart cast iron
(b) Whiteheart cast iron
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Ans: (c) both (a) and (b)

Q2. Wrought iron

(a) is a ductile material
(b) can be easily forged or welded
(c) cannot stand sudden and excessive shocks
(d) all of these

Ans: (d) all of these

Q3. According to Indian standard specifications, a plain carbon steel designated by 40 C8 means that the carbon content is

(a) 0.04%
(b) 0.35 to 0.45%
(c) 0.4 to 0.6%
(d) 0.6 to 0.8%

Ans: (b) 0.35 to 0.45%

Q4. In acidic bessemer process, the furnace is lined with

(a) silica bricks
(b) a mixture of tar and burnt dolomite bricks
(c) either (a) or (b)
(d) none of these

Ans: (a) silica bricks

Q5. Which of the following steel making process is being adopted at Rourkela Steel Plant?

(a) Bessemer process
(b) Open-hearth process
(c) Electric process
(d) L-D process

Ans: (d) L-D process

Q6. Which of the following is added in low carbon steels to prevent them from becoming porous?

(a) Sulphur
(b) Phosphorus
(c) Manganese
(d) Silicon

Ans: (d) Silicon

Q7. In low carbon steels, presence of small quantities of sulphur improves

(a) weldability
(b) formability
(c) machinability
(d) hardenability

Ans: (c) machinability

Q8. The material widely used for making pendulums of clocks is

(a) stainless steel
(b) high speed steel
(c) heat resisting steel
(d) nickel steel

Ans: (d) nickel steel

Q9. Tungsten when added to steel………..the critical temperature.

(a) does not effect
(b) lowers
(c) raises

Ans: (c) raises

Q10. The presence of hydrogen in steel causes

(a) reduced neutron absorption cross-section
(b) improved weldability
(c) embrittlement
(d) corrosion resistance

Ans: (c) embrittlement

 

1    2    3    4    5    6    7      

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply