SECTION-3

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

  

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q1. Silicon is added in low carbon steels to

(a) make the steel tougher and harder

(b) make the steel of good bending qualities

(c) raise the yield point

(d) all of these

Ans: (a) make the steel tougher and harder

Q2. In low carbon steels, raises the yield point and improves the resistance to atmospheric……….corrosion.

(a) sulphur

(b) phosphorus

(c) manganese

(d) silicon

Ans: (b) phosphorus

Q3. A steel alloy containing 36% nickel is called

(a) stainless steel

(b) high speed steel

(c) invar

(d) heat resisting steel

Ans: (c) invar

Q4. Which of the following material has nearly zero coefficient of expansion?

(a) Stainless steel

(b) High speed steel

(c) lnvar

(d) Heat resisting steel

Ans: (c) lnvar

Q5. The machinability of steel is improved by adding

(a) nickel

(b) chromium

(c) nickel and chromium.

(d) sulphur, lead and phosphorus

Ans: (d) sulphur, lead and phosphorus

Q6. The cutting tools are made from

(a) nickel steel

(b) chrome steel

(c) nickel-chrome steel

(d) high speed steel

Ans: (d) high speed steel

Q7. An alloy steel which is work hardenable and which is used to make the blades of bulldozers, bucket wheel excavators and other earth moving equipment contain iron, carbon and

(a) chromium

(b) silicon

(c) manganese

(d) magnesium

Ans: (c) manganese

Q8. The main alloying elements high speed steel in order of increasing proportion are

(a) vanadium, chromium, tungsten

(b) tungsten, titanium, vanadium

(c) chromium, titanium, vanadium

(d) tungsten, chromium, titanium

Ans: (a) vanadium, chromium, tungsten

Q9. A steel containing 16 to 18% nickel and about 0.12% carbon is called

(a) ferritic stainless steel

(b) austenitic stainless steel

(c) martensitic stainless steel

(d) nickel steel

Ans: (a) ferritic stainless steel

Q10. The austenitic stainless steel contains

(a) 18% chromium and 8% nickel

(b) 8% chromium and 18% nickel

(c) 14% chromium and 0.35% carbon

(d) 14% nickel and 0.35% carbon

Ans: (a) 18% chromium and 8% nickel

 

1      2          4      5      6      7      8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply