SECTION-2

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

  

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q1. Silicon in cast iron

(a) makes the iron soft and easily machinable
(b) increases hardness and brittleness
(c) makes the iron white and hard
(d) aids fusibility and fluidity

Ans: (a) makes the iron soft and easily machinable

Q2. Chilled cast iron is produced

(a) by adding magnesium to molten cast iron
(b) by quick cooling of molten cast iron
(c) from white cast iron by annealing process
(d) none of these

Ans: (b) by quick cooling of molten cast iron

Q3. Malleable cast iron is produced

(a) by adding magnesium to molten cast iron
(b) by quick cooling of molten cast iron
(c) from white cast iron by annealing process
(d) none of these

Ans: (c) from white cast iron by annealing process

Q4. When elements like nickel, chromium, copper and molybdenum are added to the molten cast iron, it produces

(a) white cast iron
(b) nodular cast iron
(c) malleable cast iron
(d) alloy cast iron

Ans: (d) alloy cast iron

Q5. The addition of magnesium to cast iron increases its

(a) hardness
(b) ductility and strength in tension
(c) corrosion resistance
(d) creep strength

Ans: (b) ductility and strength in tension

Q6. According to Indian standard specifications, cast iron designated by ‘FG 150’ means

(a) whitecastironwithB.H.N.150
(b) white cast iron with 150 MPa as minimum compressive strength
(c) grey cast iron withB.H.N.150
(d) grey cast iron with 150 MPa as minimum tensile strength

Ans: (d) grey cast iron with 150 MPa as minimum tensile strength

Q7. Which of the following impurity in cast iron promotes graphite nodule formation and increases the fluidity of the molten metal?

(a) Silicon
(b) Sulphur
(c) Manganese
(d) Phosphorus

Ans: (a) Silicon

Q8. The percentage carbon content in wrought iron is about

(a) 0.02
(b) 0.1
(c) 0.2
(d) 0.4

Ans: (a) 0.02

Q9. Steel containing 0.8 to 1.5% carbon, is known as

(a) mild steel
(b) dead mild steel
(c) medium carbon steel
(d) high carbon steel

Ans: (d) high carbon steel

Q10. The brown smoke during the operation of a bessemer converter indicates that the

(a) air is burning out silicon and managanese
(b) silicon and manganese has burnt and carbon has started oxidising
(c) the converter must be titled to remove the contents of the converter
(d) the brown smoke does not occur during the operation of a bessemer converter

Ans: (a) air is burning out silicon and managanese

 

 

1    2    3      5      7    8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply