engineering material mcq Engineering material mcq are given below : 

SECTION-1


Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

 


 

Q1. The ability of a material to resist softening at high temperature is known as

(a) creep

(b) hot tempering

(c) hot hardness

(d) fatigue

 

Ans: (c) hot hardness

 


Q2. Mild steel belongs to the following category

(a) low carbon steel

(b) medium carbon steel

(c) high carbon steel

(d) alloy steel

 

Ans: (a) low carbon steel

 


Q3. Stress relaxation is the phenomenon

(a) in which parts are not loaded

(b) in which stress remains constant on in-creasing load

(c) in which deformation tends to loosen the joint and produces a stress reduced

(d) stress reduces on increasing load

 

Ans: (c) in which deformation tends to loosen the joint and produces a stress reduced

 


Q4. Isotropic materials are those which have the same

(a) elastic properties in all directions

(b) stresses induced in all directions

(c) thermal properties in all directions

(d) electric and magnetic properties in all directions

 

Ans:(a) elastic properties in all directions

 


Q5. Delta iron occurs at temperature of

(a) room temperature

(b) above melting point

(c) between 1400°C and 1539°C

(c) between 910°C and 1400°C

 

Ans: (c) between 1400°C and 1539°C

 


Q6. Manganese is added in low carbon steel to

(a) make the steel tougher and harder

(b) raise the yield point

(c) make the steel ductile and of good bending qualities

(d) all of the above

 

Ans: (c) make the steel ductile and of good bending qualities

 


Q7. Which of the following when used in ordinary low carbon steels, makes the metal ductile and of good bending qualities?

(a) Sulphur

(b) Phosphorus

(c) Manganese

(d) Silicon

 

Ans: (c) Manganese

 


Q8. A carbon steel having Brinell hardness number 100 should have ultimate tensile strength closer to

(a) 100N/mm2

(b) 200 N/mm2

(c) 350 N/mm2

(d) 1000N/mm2

 

Ans: (c) 350 N/mm2

 


Q9. In high speed steels, manganese is used to tougher the metal and to increase its

(a) yield point

(b) critical temperature

(c) melting point

(d) hardness

 

Ans: (b) critical temperature

 


Q10. A small percentage of boron is added to steel in order to

(a) increase hardenability

(b) reduce machinability

(c) increase wear resistance

(d) increase endurance strength

 

Ans: (a) increase hardenability

 

 

1               3        4        5        6        7        8

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials MCQ

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Engineering Material Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5

 


Go to Home Page

Leave a Reply