SECTION-1
ENGINEERING MATERIAL MCQ
Q71. The process of heating the surface of the steel upto 1500°F by oxyacetylene flame and then
quenching is known as
(a) carburizing 
(b) nitriding 
(c) flame hardening 
(d) induction hardening. 
Ans:  (c) flame hardening

Q72. The process of healing the surface of the carbon steel upto 1500°F by an alternating magnetic
field and then quenching is known as
(a) carburizing 
(b) nitriding 
(c) flame hardening 
(d) induction hardening.
Ans:  (d) induction hardening.

Q73. Fine grains of austenite
(a) increases hardenability in steel 
(b) decreases hardenability in steel 
(c) has no effect on hardenability in steel 
(d) first increases then decreases hardenability in steel. 
Ans:  (b) decreases hardenability in steel

Q74. Dissolved elements in austenite
(a) increases hardenability in steel 
(b) decreases hardenability in steel 
(c) has no effect on hardenability in steel 
(d) first increases then decreases hardenability in steel.
Ans:  (a) increases hardenability in steel
 

Q75. Troosite is obtained when steel is
(a) quenched in oil 
(b) cooled in still air 
(c) slowly cooled in furnace 
(d) quenched in water. 
Ans:  (a) quenched in oil

Q76. A temperature, at which the first tiny new grain appears, is known as
(a) boiling temperature 
(b) melting temperature 
(c) recrystallization temperature 
(d) none of the above.
Ans:  (c) recrystallization temperature

Q77. Recrystallization temperature for pure metals is approximately equal to
(a) 0.2Tm
(b) 0.3Tm
(c) 0.5Tm
 (d) 0.8Tm
where Tm = Melting temperature.
Ans:  (b) 0.3Tm

Q78. Recrystallization temperature for alloys is approximately equal to
(a) 0.2Tm
 (b) 0.3Tm
(c) 0.5Tm
 (d) 0.8Tm
Ans:  (c) 0.5Tm

Q79. In which conductivity, the charge carriers are ions?
(a) super conductivity 
(b) ionic conductivity 
(c) electronic conductivity 
(d) none of the above. 
Ans:  (b) ionic conductivity

Q80. Metals, which are comparatively poor conductors at room temperature, tend to become
good conductors at very low temperature. This phenomen is known as
(a) super conductivity 
(b) ionic conductivity 
(c) electronic conductivity 
(d) none of the above.
Ans:  (a) super conductivity
1    2    3    4    5    6    7    8
 
Back
Go to Section-2
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply