SECTION-1
ENGINEERING MATERIAL MCQ
 
Q61. Carbon steel contains carbon from
(a) 0.1 to 0.8% 
(b) 0.1 to 1.1%
(c) 1.8 to 4.2% 
(d) 0.1 to 1.5%. 
Ans: (d) 0.1 to 1.5%

Q62. Cast iron contains carbon from
(a) 0.1 to 0.8% 
(b) 0.1 to 1.1% 
(c) 1.8 to 4.2% 
(d) 0.1 to 1.5%.
Ans: (c) 1.8 to 4.2%

Q63. Killed steels are the steels
(a) in which carbon is completely burnt 
(b) which are destroyed by burning 
(c) which are deoxidised in the ladle with silicon and aluminium 
(d) which after their destruction are recycled to produce fresh steel. 
Ans: (b) which are destroyed by burning

Q64. According to I.S.I. specification, the symbol for killed steel is
(a) KR 
(b) K
(c) R 
(d) no symbol.
Ans: (b) K

Q65. The copper-zinc alloys are known as
(a) bronzes 
(b) brasses 
(c) lead 
(d) zinc. 
Ans: (b) brasses

Q66. The copper-tin alloys are known as
(a) bronzes 
(b) brasses 
(c) lead 
(d) zinc.
Ans: (a) bronzes

Q67. Muntz metal contains
(a) 50% copper and 50% zinc 
(b) 60.45% copper, 35.2% zinc and 4.35% nickel 
(c) 60% copper and 40% zinc 
(d) 70% copper and 30% zinc. 
Ans: (c) 60% copper and 40% zinc

Q68. German silver contains
(a) 50% copper and 50% zinc 
(b) 60.45% copper, 35.2% zinc and 4.35% nickel 
(c) 60% copper and 40% zinc 
(d) 70% copper and 30% zinc.
Ans: (b) 60.45% copper, 35.2% zinc and 4.35% nickel

Q69. Case hardening involves
(a) applying coatings to the surface of metals or alloys 
(b) penetrating carbon to the surface of the steel part upto a definite depth 
(c) penetrating nitrogen to the surface of the steel part upto a definite depth 
(d) penetrating carbon, nitrogen or both to the surface of the steel part upto a definite depth. 
Ans: (d) penetrating carbon, nitrogen or both to the surface of the steel part upto a definite depth.
 

Q70. Surface treatments involve
(a) applying coatings to the surface of metals or alloys 
(b) penetrating carbon to the surface to the steel part upto a definite depth 
(c) penetrating nitrogen to the surface of the steel part upto a definite depth 
(d) penetrating carbon, nitrogen or both to the surface of the steel part upto a definite depth.
Ans: (a) applying coatings to the surface of metals or alloys
  2    3    4    5    6    7    8
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply