SECTION-1

ENGINEERING MATERIAL MCQ

 

 

Q41. The rate of diffusion is expressed as
(a)  \[J=F \times R\]
(b) \[J=\frac{R}{F}  \]
(c) \[ J=\frac{F}{R} \]
(d) \[j=\frac{1}{R * F}\]
where J = Rate of diffusion, F = Driving force, and R = Resistance to movement.
Ans (c)\[ J=\frac{F}{R} \]

 

Q42. Dislocation play an important role in the process of
(a) elastic deformation 
(b) plastic deformation 
(c) self diffusion 
(d) none of the above. 
Ans: (b) plastic deformation
Q43. If the angle between two grain boundaries is less than 10°, then the boundaries are called
(a) high angle grain boundary 
(b) tilt boundary 
(c) twin boundary 
(d) none of the above. 
Ans: (b) tilt boundary
Q44. If the angle between two grain boundaries is more than 10 to 15°, then the boundaries are called
(a) high angle grain boundary 
(b) tilt boundary 
(c) twin boundary 
(d) none of the above. 
Ans: (a) high angle grain boundary
Q45. If the two parts of crystal having the same orientation and look-like the mirror image of each other, are separated by a boundary, then the boundary is known as
(a) high angle grain boundary 
(b) tilt boundary 
(c) twin boundary 
(d) none of the above.
Ans: (c) twin boundary
Q46. The diffusion is generally in a direction
(a) from lower concentration to higher concentration 
(b) from higher concentration to lower concentration 
(c) of constant concentration 
(d) none of the above.
Ans: (b) from higher concentration to lower concentration
Q47. Resistance R to diffusion
(a) decreases with increase of temperature 
(b) decreases with decrease of temperature 
(c) remains constant with the increase of temperature 
(d) none of the above.
Ans: (a) decreases with increase of temperature
Q48. The amount of substance diffusing in unit time across a unit area through a unit concentration gradient it known as
(a) first law of diffusion 
(b) second law of diffusion 
(c) co-efficient of diffusion 
(d) co-efficient of viscosity. 
Ans: (c) co-efficient of diffusion
Q49. The co-efficient of diffusion is generally expressed in
(a) m/sec 
(b) m2/sec 
(c) m3/sec 
(d) m-sec.
Ans: (b) m2/sec
Q50. The diffusion co-efficient is influenced by
(a) pressure 
(b) temperature 
(c) grain size 
(d) all of the above 
Ans: (d) all of the above

 

 

1    2    3      5    6    7    8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply