SECTION-5

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q71. The allotropic forms of iron are

(a) alpha iron and gamma iron 
(b) alpha iron and beta iron 
(c) alpha iron, beta iron and gamma iron 
(d) alpha iron, gamma iron and delta iron. 

Ans: (d) alpha iron, gamma iron and delta iron.

 

Q72. Hypoeutectic cast irons are the iron-carbon alloys containing

(a) 0.8% carbon 
(b) 1.7 to 4.3% carbon 
(c) more than 4.3% carbon 
(d) less than 0.8% carbon. 

Ans:  (b) 1.7 to 4.3% carbon

 

Q73. Hypereutectic cast irons are the iron-carbon alloys containing

(a) 0.8% carbon 
(b) 1.7 to 4.3% carbon 
(c) more than 4.3% carbon 
(d) less than 0.8% carbon.

Ans:  (c) more than 4.3% carbon

 

Q74. In rockwell hardness test, major load for scale B (including minor load) is

(a) 90 kg 
(b) 100 kg 
(c) 140 kg 
(d) 150 kg.

Ans:  (b) 100 kg

 

Q75. Hypereutectoid steel contains

(a) 0.8% carbon 
(b) more than 0.8% carbon 
(c) less than 0.8% carbon 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) more than 0.8% carbon

 

Q76. On heating a low carbon steel upto lower critical temperature, the grain size

(a) is a minimum 
(b) increases very rapidly 
(c) remains same 
(d) first decreases and then increases very rapidly. 

Ans:  (c) remains same

 

Q77. The first product in the process of converting iron ore into useful metal from a blast furnace is known as

(a) cast iron 
(b) wrought iron 
(c) pig iron 
(d) steel.

Ans:  (c) pig iron

 

 

Q78. Carbon steel castings are

(a) ductile 
(b) tough 
(c) easily weldable 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q79. Choose the wrong statement

(a) A plain carbon steel is an alloy if iron and carbon. 
(b) An alloy steel contains more than 0.5% Mn and 0.5% Si. 
(c) The alloy steels are more stronger, tougher and fatigue resistant than carbon steels. 
(d) White cast iron has a low tensile strength and a high compressive strength. 

Ans:  (d) White cast iron has a low tensile strength and a high compressive strength.

 

Q80. Choose the correct statement

(a) Grey cast iron possesses lowest melting point of the ferrous alloys. 
(b) Wrought iron possesses a high resistance towards corrosion. 
(c) White cast iron under normal circumstances is brittle and not machinable. 
(d) All of the above 

Ans:  (d) All of the above

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8    

 

 

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply