SECTION-5

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q61. Which of the following tests are known as destructive tests?

(a) radiography 
(b) bend test 
(c) tensile test 
(d) only (b) and (c). 

Ans: (d) only (b) and (c).

 
Q62. Which of the following tests are known as non-destructive tests?

(a) radiography 
(b) ultrasonic inspection 
(c) tensile test 
(d) only (a) and (b) 

Ans:(d) only (a) and (b)

 

Q63. A test used to determine yield strength, modulus of elasticity, % elongation and % reduction in area, is known as

(a) hardness test 
(b) impact test 
(c) tensile test 
(d) torsion test 

Ans:  (c) tensile test
 

 

Q64. Which one of the following tests is known as semi-destructive test?

(a) hardness test 
(b) impact test 
(c) tensile test 
(d) torsion test 

Ans: (a) hardness test

 

Q65. A test, used to determine the endurance strength and endurance limit for a metal, is known as

(a) hardness test 
(b) impact test 
(c) tensile test 
(d fatigue test.

Ans:  (d fatigue test.

 

Q66. A test, used to determine the behaviour of materials when subjected to high rates of loading, is known as

(a) hardness test 
(b) impact test 
(c) fatigue test 
(d) torsion test

Ans: (b) impact test

 

Q67. To increase the corrosion resistance of steel,

(a) vanadium is added as an alloying element 
(b) chromium is added as an alloying element 
(c) nickel is added as an alloying element 
(d) copper is added as an alloying element. 

Ans: (b) chromium is added as an alloying element

 

Q68. To modify yield and tensile strength properties of steel,

(a) vanadium is added as an alloying element 
(b) chromium is added as an alloying element 
(c) nickel is added as an alloying element 
(d) copper is added as an alloying element.

Ans: (a) vanadium is added as an alloying element
 

 

Q69. The imperfection in the crystal structure of a metal is called

(a) slip 
(b) impurity 
(c) dislocation 
(d) fracture.

Ans: (c) dislocation

 

Q70. In a rockwell test, for testing hardness of alloy cast iron generally

(a) scale B is used 
(b) scale C is used 
(c) both scales are used 
(d) none of the above. 

Ans: (b) scale C is used

 

 
 

1        4    5    6    7    8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply