SECTION-5

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q51. The pig iron contains approximately

(a) 95% carbon, 4% iron and remainder sulphur, silicon, phosphorus 
(b) 4% carbon, 95% iron and remainder sulphur, silicon, phosphorus 
(c) 2% carbon, 97% iron and remainder sulphur, silicon, phosphorus 
(d) 8% carbon, 91% iron and remainder sulphur, silicon, phosphorus. 

Ans: (b) 4% carbon, 95% iron and remainder sulphur, silicon, phosphorus

 

Q52. Cast iron is a

(a) brittle material 
(b) ductile material 
(c) malleable material 
(d) none of the above. 

Ans: (a) brittle material

 

Q53. When the carbon in the cast iron is mostly in tree state, the cast iron is known as

(a) molted cast iron 
(b) white cast iron 
(c) grey cast iron 
(d) black cast iron.

Ans: (c) grey cast iron

 

Q54. Pig iron refined in a puddling furnace produces

(a) cast iron 
(b) wrought iron 
(c) pig iron 
(d) none of the above. 

Ans: (b) wrought iron
 

 

Q55. Pig iron refined in a Bessemer converter, open hearth furnace or electric furnace produces

(a) cast iron 
(b) wrought iron 
(c) pig iron 
(d) none of the above.

Ans: (c) pig iron

 

Q56. Paramagnetic materials are those materials for which the value of susceptibility (k) is

(a) large and positive 
(b) large and negative 
(c) small and positive 
(d) small and negative. 

Ans: (c) small and positive

 

Q57. The materials, which retain their magnetism when the magnetising field has been removed, are called

(a) diamagnetic materials 
(b) paramagnetic materials 
(c) ferromagnetic materials 
(d) none of the above. 

Ans: (c) ferromagnetic materials

 

Q58. Which one of the following is an example of diamagnetic material?

(a) iron 
(b) copper 
(c) alkaline earth 
(d) cobalt. 

Ans: (b) copper

 

Q59. Which one of the following is an example of paramagnetic material?

(a) iron 
(b) copper 
(c) alkaline earth 
(d) cobalt. 

Ans:  (c) alkaline earth

 

Q60. Which one of the following is an example of ferromagnetic material?

(a) silver 
(b) copper 
(c) gold 
(d) cobalt.

Ans:  (d) cobalt.

 

 

1    2    3    4    5    6    7      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply