SECTION-5

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q31. The furnace is lined with silica bricks in

(a) basic bessemer process 
(b) acidic bessemer process 
(c) duplex process 
(d) L.D. process.

Ans:  (b) acidic bessemer process

 

Q32. The furnace is lined with a mixture of tar and burnt dolomite bricks in

(a) basic bessemer process 
(b) acidic bessemer process 
(c) duplex process 
(d) L.D. process. 

Ans:  (a) basic bessemer process
Q33. The steel-making process used at Tata Iron and Steel Works, Jamshedpur is

(a) L.D. process 
(b) open hearth process 
(c) duplex process 
(d) electric process.

Ans:  (c) duplex process

 

Q34. Which one of the following is a wrong statement?

(a) In low carbon steels, phosphorus in added to raise its yield point. 
(b) Lining of open hearth furnace controls impurities in steel. 
(c) Blast furnace uses coke as fuel. 
(d) Manganese is added in blast furnace for better fluidity. 

Ans:  (b) Lining of open hearth furnace controls impurities in steel.
 

 

Q35. Which one of the following is a correct statement?

(a) Lime stone is added in blast furnace of flux carbon. 
(b) Lead is an amorphous material. 
(c) Beta iron exists below 768°C. 
(d) The product of cupola is known as cast iron. 

Ans:  (d) The product of cupola is known as cast iron

 

Q36. Under microscope, cementite in white cast iron appears as

(a) white 
(b) dark 
(c) light 
(d) finger print. 

Ans:  (a) white

 

Q37. Under microscope, cementite in the form of lamellar pearlite appears as

(a) white 
(b) dark 
(c) light 
(d) finger print. 

Ans:  (b) dark

 

Q38. Macro-structure of a material is, generally, examined by

(a) X-ray technique 
(b) naked eye 
(c) optical microscope 
(d) spectroscope technique. 

Ans:  (b) naked eye

 

Q39. Crystal structure of material is generally, examined by

(a) X-ray technique 
(b) naked eye 
(c) optical microscope 
(d) spectroscope technique.

Ans: (a) X-ray technique 

 

Q40. If a unit cell of a structure has an atom at each corner of the cube and one atom at the intersection of the diagonals of each of the six faces of the cube, the structure is known as

(a) face-centred cubic structure 
(b) body-centred cubic structure 
(c) hexagonal close packed structure 
(d) none of the above.

Ans: (a) face-centred cubic structure 
  

 

 

1    2    3    4    5    6    7      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply