SECTION-5

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q11. Hyper-eutectoid steel is a steel containing carbon

(a) less than 0.8% 
(b) equal to 0.8% 
(c) from 0.8 to 2.0% 
(d) zero per cent.

Ans:  (c) from 0.8 to 2.0%

 

Q12. The upper critical temperature for a steel

(a) is constant 
(b) depends upon the rate of heating 
(c) varies according to the carbon content in steel 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) varies according to the carbon content in steel

 

Q13. The lower critical temperature for a steel

(a) is constant 
(b) depends upon the rate of heating 
(c) varies according to the carbon content in steel 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) is constant

 

Q14. Alpha iron (i.e., α-iron) exists

(a) between 900°C and 1404°C 
(b) between 1404°C and 1535°C 
(c) below 768°C 
(d) between 768°C and 900°C. 

Ans:  (c) below 768°C

 

Q15. Beta iron (i.e., β-iron) exists

(a) between 900°C and 1404°C 
(b) between 1404°C and 1535°C 
(c) below 768°C 
(d) between 768°C and 900°C. 

Ans:  (d) between 768°C and 900°C.

 

Q16. Gamma iron (i.e., γ-iron) exists

(a) between 900°C and 1404°C 
(b) between 1404°C and 1535°C 
(c) between 768°C 
(d) between 768°C and 900°C. 

Ans:  (a) between 900°C and 1404°C

 

Q17. Delta iron (i.e., δ-iron) exists

(a) between 900°C and 1404°C 
(b) between 1404°C and 1535°C 
(c) between 768°C 
(d) between 768°C and 900°C.

Ans:  (b) between 1404°C and 1535°C

 

Q18. When a pure iron is cooled from its melting temperature of 1539°C, it has non-magnetic droperties between the temperatures of

 

(a) 1400°C and 910°C 
(b) 910°C and 768°C 
(c) 768°C and room temperature 
(d) 1400°C and 768°C. 

Ans:  (d) 1400°C and 768°C.

 

Q19. When a pure iron is cooled from its melting temperature of 1539°C, it has magnetic properties between the temperatures of

(a) 1400°C and 910°C 
(b) 910°C and 768°C 
(c) 768°C and room temperature 
(d) 1400°C and 768°C.

Ans:  (c) 768°C and room temperature
 

 

Q20. According to ASTM, the grain size number, N, is obtained by the formula

(a) n = 2N + 1 
(b) n = 2N + 1
(c) n = 2N – 1 
(d) n = 2N – 1 
where n = Number of grains per square inch as viewed at 100 magnification
N = ASTM grain size number.

Ans:  (c) n = 2N – 1

 

 

1    2    3    4    5    6    7      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply