SECTION-4

 

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q71. Pearlite is a combination of

(a) 6.67% carbon and 93.33% iron 
(b) 13% ferrite and 87% cementite 
(c) 13% cementite and 87% ferrite 
(d) 13% carbon and 87% ferrite. 

Ans: (c) 13% cementite and 87% ferrite

 

 
Q72. Cementite is a combination of

(a) 6.67% carbon and 93.33% iron 
(b) 13% carbon and 87% ferrite 
(c) 13% cementite and 87% ferrite 
(d) 87% cementite and 13% ferrite.

Ans:  (a) 6.67% carbon and 93.33% iron

 

Q73. Heat treatment is a process involving

(a) heating of a metal in a solid state to obtain certain desirable properties 
(b) cooling of a metal in a solid state to obtain certain desirable properties 
(c) heating and cooling of a metal in a solid state to obtain certain desirable properties 
(d) none of the above. 

Ans: (c) heating and cooling of a metal in a solid state to obtain certain desirable properties

 

Q74. Which of the following are the heat treatment processes?

(a) Normalising 
(b) Annealing 
(c) Hardening by quenching 
 (d) All of the above 

Ans:  (d) All of the above
Q75. Heat treatment is done to

(a) change grain size 
(b) soften the metal 
(c) improve electrical and magnetic properties 
 (d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q76. Choose the wrong statement

(a) Heat treatment is effective only with certain alloys. 
(b) Cooling rate is an important factor in heat treatment process. 
(c) The temperature at which the change starts on heating the steel is called lower critical temperature.
(d) The lower critical temperature varies according to the carbon content in steel. 

Ans:  (d) The lower critical temperature varies according to the carbon content in steel.

 

Q77. The process involving the heating of steel to approximately 40°C above the critical temperature and then cooling the steel in still air is called

(a) annealing 
(b) normalising 
(c) tempering 
(d) hardening.

Ans:  (b) normalising

 

Q78. The process of heating the steel above the critical range, plunging it into a bath of molten salt of molten lead (maintained at 320°C) for several minutes and then cooling it in air, is known as

(a) annealing 
(b) normalising 
(c) tempering 
(d) austempering.

Ans:  (d) austempering.

 

Q79. An allotropic material has

(a) different crystal structures at the same temperature 
(b) different crystal structure at different temperature 
(c) fixed structure at different temperature 
(d) none of the above

Ans:  (b) different crystal structure at different temperature

 

Q80. The abbrevitation ASTM stands for

(a) Area surface temperature measurement 
(b) Area stiffness testing method 
(c) American society for testing materials 
(d) none of the above.

Ans:  (c) American society for testing materials

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8    

 

 

Back

Go to Section-5

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply