SECTION-4

 

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q61. The polymeric materials composed of carbon compounds are known as

(a) organic materials 
(b) ceramic materials 
(c) ferrous materials 
(d) non-ferrous materials. 

Ans: (a) organic materials

 

Q62. If a solution has pH value less than seven, the solution is known as

(a) basic solution 
(b) acidic solution 
(c) neutral solution 
(d) none of the above. 

Ans:  (d) none of the above.

 

Q63. If a solution has pH value greater than seven, the solution is known as

(a) basic solution 
(b) acidic solution 
(c) neutral solution 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) basic solution

 

Q64. White metal is best suited as a bearing material for

(a) lighter duty bearings 
(b) heavier duty bearings 
(c) medium duty bearings 
(d) none of the above.

Ans:  (b) heavier duty bearings

 

Q65. The process of growing large molecules from small molecules is known as

(a) polymerization 
 (b) polymorphism 
(c) hysteresis 
(d) allotropy. 

Ans:  (a) polymerization

 

Q66. Silicon tetrahedral units have hexagonal pattern upto

(a) 1000°C 
(b) 870°C 
(c) 1200°C 
(d) 1400°C. 

Ans:  (b) 870°C

 

Q67. Silicon tetrahedral units changes to cubic pattern above

(a) 500°C 
(b) 600°C 
(c) 870°C 
(d) 1000°C. 

Ans:  (c) 870°C

 

Q68. Certain ceramic materials are used for tape-recorder heads because they have

(a) low tensile strength 
(b) high compressive strength 
(c) great hardness and resistance to wear 
(d) low fracture strength.

Ans:  (c) great hardness and resistance to wear
 

Q69. The abbreviation T.T.T. diagrams stand for

(a) tensile temperature time diagrams 
(b) time temperature transformation diagrams 
(c) temperature time testing diagrams 
(d) time transformation testing diagrams.

Ans: (b) time temperature transformation diagrams
  

 

Q70. The hardness of steel primarily depends on

(a) method of manufacture 
(b) heat treatment employed 
(c) shape of carbide and their distribution in iron 
(d) percentage of carbon.

Ans:  (c) shape of carbide and their distribution in iron
 

 

 

1    2    3    4    5      7      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply