SECTION-4

 

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q51. When a material is subjected to fluctuating or repeated stresses, fracture takes place under a stress whose maximum value is less than the tensile strength of the material. This phenomenon is known as

(a) creep 
(b) fatigue 
(c) impact 
(d) malleability. 

Ans:  (d) malleability.

 

Q52. When a material sustains steady loads for long periods of time, the material may continue to deform until they may tend to fracture under the same load. This phenomenon is known as

(a) creep 
(b) fatigue 
(c) impact 
(d) malleability. 

Ans:  (a) creep

 

Q53. The melting point of mild steel is approximately

(a) 600°C 
(b) 800°C 
(c) 1000°C 
(d) 1500°C. 

Ans:  (d) 1500°C.

 

Q54. The capacity of a material to absorb energy in the elastic range is known as

(a) creep 
(b) fatigue 
(c) resilience 
(d) impact. 

Ans:  (c) resilience

 

Q55. The property of a material to resist penetration by another material is known as

(a) toughness 
(b) hardness 
(c) stiffness 
(d) resilience. 

Ans:  (b) hardness

 

Q56. The capacity of a metal to exhibit considerable elastic recovery upon release of load, is known as

(a) toughness 
(b) hardness 
(c) stiffness 
(d) resilience.

Ans:  (d) resilience.

 

Q57. Stellite is used for machining

(a) steel 
(b) cast steel 
(c) cast iron 
 (d) all of the above. 

Ans: (d) all of the above. 

 

Q58. Which tool material is the hardest?

(a) ceremic tool 
(b) steel tool 
(c) diamond tools 
(d) cemented carbide tools. 

Ans:  (c) diamond tools

 

Q59. Choose the wrong statement

(a) Ceramic tools are brittle and tend to chip easily. 
(b) Carbon steel is less wear resistant as compared to high speed steel. 
(c) Diamond is the costly but hardest known material. 
(d) Cemented carbide tools are manufactured primarily from aluminium oxide. 

Ans:  (d) Cemented carbide tools are manufactured primarily from aluminium oxide.

 

Q60. Choose the correct statement

(a) The ultimate strength, yield strength and elastic modulus of steel decreases with the increase of temperature. 
(b) The ductile properties of steel increases with the increase of temperature. 
(c) The steel used, for low temperature use, should have resistance to brittle fracture. 
(d) All of the above. 

Ans:  (d) All of the above.

 

 
 

1    2    3    4    5    6    7    8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *