SECTION-4

 

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q41. The co-efficient of linear expansion (α) for covalent and ionic crystals as compared to that of metallic crystals is

(a) higher 
(b) same 
(c) lower 
(d) none of the above.

Ans: (c) lower
 

 

Q42. Which one of the following is a ceramic material?

(a) zinc 
(b) iron 
(c) silicon carbide 
(d) wood. 

Ans:  (c) silicon carbide

 

Q43. Which one of the following is a organic material?

(a) zinc 
(b) iron 
(c) silicon carbide 
(d) wood. 

Ans:  (d) wood.

 

Q44. Which one of the following is a ferrous material?

(a) zinc 
(b) iron 
(c) silicon carbide 
(d) wood.

Ans:  (b) iron

 

 

Q45. Which of the following are the electrical properties of materials?

(a) fatigue 
(b) conductivity
(c) thermoelectricity 
(d) both (b) and (c). 

Ans:  (d) both (b) and (c).

 

Q46. Which of the following are the thermal properties of materials?

(a) fatigue 
(b) specific heat 
(c) thermal conductivity 
(d) both (b) and (c). 

Ans:  (d) both (b) and (c).
 

 

Q47. Refractive index and reflectivity are the properties of materials known as

(a) mechanical properties 
(b) thermal properties 
(c) chemical properties 
(d) optical properties. 

Ans:  (d) optical properties.
 

 

Q48. The ability of a material to sustain loads without failure to known as

(a) mechanical strength 
(b) stiffness 
(c) toughness 
(d) ductility.

Ans:  (a) mechanical strength

 

Q49. Phosphor bronze is best suited as a bearing material for

(a) lighter duty bearings 
(b) heavier duty bearings 
(c) medium duty bearings 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) lighter duty bearings

 

Q50. Pyrosilicates is in example of

(a) chain structure 
(b) double tetrahedral structure 
(c) sheet structure 
(d) frame work structure.

Ans: (b) double tetrahedral structure

 

  

1    2    3    4    5    6    7      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply