SECTION-4

 

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q21. Solid solutions form most readily when the solvent and the solute atoms have

(a) similar sizes but different electron structure 
(b) different sizes but similar electron structure 
(c) different sizes and different electron structure 
(d) similar sizes and similar electron structure. 

Ans: (d) similar sizes and similar electron structure.

 

Q22. In the solid solution of copper and zinc

(a) copper atoms are solvent atoms 
(b) copper atoms are solute atoms 
(c) zinc atoms are solute atoms 
(d) both (a) and (c). 

Ans:  (d) both (a) and (c).

 

Q23. A phase diagram permits to study and control processes such as

(a) purification of materials 
(b) phase separation 
(c) solidification of metals and alloys 
(d) all of the above 

Ans: (d) all of the above 

 

Q24. The line, below which the alloy is in solid state and where solidification completes, is know as

(a) liquidus 
(b) solidus 
(c) gaseous 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) solidus

 

Q25. The line, above which the alloy is in liquid state and where solidification starts, is known as

(a) liquidus 
(b) solidus 
(c) gaseous 
(d) none of the above.

Ans:  (a) liquidus

 

Q26. The phase rule establishes the relationship between

(a) number of degrees of freedom and number of phases 
(b) number of degrees of freedom and number of components 
(c) number of degrees of freedom, number of components and number of phases 
(d) none of the above.

Ans:  (c) number of degrees of freedom, number of components and number of phases

 

Q27. The phase rule is expressed mathematically as

(a) P = F + C + 2 
(b) P + F = C + 2 
(c) P + F = C 
(d) P + F = C – 2. 
where P = Number of phases, F = Number of degrees of freedom
C = Number of components in the system.

Ans:  (b) P + F = C + 2
 
Q28. The metals have a plentiful supply of free electrons, and hence they have

 

(a) high conductivity 
(b) low conductivity 
(c) zero conductivity 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) high conductivity

 

Q29. The lower conductivity in the insulators is due to the presence of

(a) maximum free electrons 
(b) vibrations of atoms and molecules 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans: (b) vibrations of atoms and molecules
 

 

Q30. The driving force in case of electronic thermal conduction is provided by

(a) an electric field 
(b) potential gradient 
(c) thermal gradient 
(d) none of the above.

Ans: (c) thermal gradient

 

 

1    2    3    4    5    6    7      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply