SECTION-4

 

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q11. In the periodical table, elements are arranged in order of increasing

(a) atomic number 
(b) atomic weight 
(c) molecular weight 
(d) none of the above.

Ans: (a) atomic number

 

Q12. The bond between two hydrogen atom is

(a) ionic bond 
(b) covalent bond 
(c) hydrogen bond 
(d) van der Waal’s bond. 

Ans:  (b) covalent bond

 

Q13. The type of atomic bond found in CH4 is

(a) covalent 
(b) ionic 
(c) metallic 
(d) van der Wall’s. 

Ans:  (a) covalent

 

Q14. Which one of the following is a secondary bond ?

(a) covalent bond 
(b) ionic bond 
(c) metallic bond 
(d) van der Waal’s bond.

Ans: (d) van der Waal’s bond.

 

Q15. Resistance R to diffusion

(a) decreases with increase of temperature 
(b) decreases with decrease of temperature 
(c) remains constant with the increase of temperature 
(d) none of the above.

Ans: (a) decreases with increase of temperature

 

Q16. In case of diffusive processes, the entropy

(a) decreases 
(b) increases 
(c) remains constant 
(d) none of the above.

Ans:  (b) increases

 

Q17. The diffusion increases when temperature

(a) decreases 
(b) increases 
(c) remains constant 
(d) none of the above.

Ans: (b) increases

 

Q18. In a perfect crystal, diffusion

(a) is maximum 
(b) is normal 
(c) does not take place 
(d) none of the above.

Ans: (c) does not take place

 

Q19. The solid solution of copper and zinc is

(a) steel 
(b) brass 
(c) monal metal 
(d) sterling silver. 

Ans: (b) brass

 

Q20. The solid solution of Ni—Cu alloys is

(a) steel 
(b) brass 
(c) monal metal 
(d) sterling silver.

Ans: (c) monal metal

 

 

1    2    3    4    5    6    7      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply