SECTION-1

ENGINEERING MATERIAL MCQ

 

Q21. The number of point defects at equilibrium at a given temperature is given by
(a) n = NeEd/kT
(b) n = NeEd /kT
(c) n = N · Ed · T
(d) n = N · k · T
Ans:  (b) n = NeEd /kT
Q22. The line defects are formed in the process of
(a) solidification of metals 
(b) recrystallisation of metals 
(c) deformation of metals 
(d) all of the above 
Ans. (d) all of the above
23. The magnitude and direction of the displacement of atom is determined by
(a) axis of symmetry 
(b) plane of symmetry 
(c) Burger Vector 
(d) none of the above. 
Ans. (c) Burger Vector
Q24. Burger Vector in case of edge dislocation is
(a) inclined to the dislocation line 
(b) parallel to dislocation line 
(c) perpendicular to the dislocation line 
(d) none of the above. 
Ans. (c) perpendicular to the dislocation line
Q25. Burger Vector in case of screw dislocation is
(a) inclined to the dislocation line 
(b) parallel to dislocation line 
(c) perpendicular to the dislocation line 
(d) none of the above.
Ans. (b) parallel to dislocation line
Q26. If the axes of a unit cell are at right angles and the axial lengths are equal, then the unit cell is known as
(a) cubic 
(b) tetragonal 
(c) monoclinic 
(d) ortho-rhombic. 
Ans.(a) cubic
Q27. If the axes of a unit cell are at right angles and only two axial lengths are equal, then the unit cell is known as
(a) cubic 
(b) tetragonal 
(c) monoclinic 
(d) ortho-rhombic. 
Ans. (b) tetragonal
Q28. If the axes of a unit cell are at right angles and all the three axial lengths are different, then unit cell is known as
(a) cubic 
(b) tetragonal 
(c) monoclinic 
(d) ortho-rhombic. 
Ans. (d) ortho-rhombic.
Q29. If only the two axes of a unit cell are at right angles and all the three axial lengths are different, then the unit cell is known as
(a) cubic 
(b) tetragonal 
(c) monoclinic 
(d) ortho-rhombic. 
Ans. (c) monoclinic
 
Q30. Vacancies are the
(a) line defects 
(b) point defects 
(c) surface defects 
(d) volume defects
Ans. (b) point defects
 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply