SECTION-3

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

 

Q71. The total energy E, of an electron in term of principal quantum (n) is given by

(a) \[ E \propto \frac{1}{n} \]

(b) \[ E \propto \frac{1}{n^{2}}  \]

(c) \[  E \propto n \]

(d)  \[E \propto n^{2}  \]

 

(b) \[ E \propto \frac{1}{n^{2}}  \]

 

Q72. The maximum number of electrons in any main shell is equal to

(a) 3n2 
(b) n2 
(c) 2n2 
(d) 4(n2 + 1). 

Ans: (c) 2n2
 

Q73. The chemical bonds are formed due to the forces between atoms. These forces are

(a) electromagnetic 
(b) electrostatic 
(c) gravitational 
(d) none of the above. 

Ans: (b) electrostatic

Q74. The nature of the atomic bond found in diamond is

(a) metallic 
(b) ionic 
(c) covalent 
(d) none of the above. 

Ans: (c) covalent

Q75. When the atoms in a molecule are at their equilibrium distance, their

(a) potential energy is minimum 
(b) potential energy is maximum 
(c) potential energy is average of minimum and maximum 
(d) none of the above.

Ans: (a) potential energy is minimum

 

Q76. The atomic number of an element is given by the number of

(a) protons 
(b) electrons 
(c) sum of protons and electrons 
(d) either (a) or (b). 

Ans: (d) either (a) or (b).

Q77. The extra electrons, in the outermost incomplete main shell, are called

(a) valence electrons 
(b) extra electrons 
(c) surplus electrons 
(d) none of the above. 

Ans: (a) valence electrons

Q78. The valence of an element with structure 1s2, 2s1, 2p2 (carbon) is

(a) 1 
(b) 2 
(c) 3 
(d) 4. 

Ans: (d) 4.

Q79. The electronic configuration of sodium with atomic number (Z = 11) is

(a) 1s2, 2s2, 2p4, 3s3 
(b) 1s2, 2s2, 2p6, 3s1 
(c) 1s2, 2s2, 3s2, 3p5 
(d) none of the above. 

Ans: (b) 1s2, 2s2, 2p6, 3s1

 

Q80. The maximum number of electrons present in a sub-shell is equal to

(a) 2(2l + 1) 
(b) 2l(l + 1) 
(c) l(2l + 1) 
(d) 2(l + 1). 
where l = Orbital quantum number.

Ans: (a) 2(2l + 1)

 

 

1      2              5      6      7      8    

 

 

Back

Go to Section-4

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Material Objective Questions – Section-1

 

Engineering Material Objective Questions – Section-2

 

Engineering Material Objective Questions – Section-3

 

Engineering Material Objective Questions – Section-4

 

Engineering Material Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply