SECTION-3
ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. The recrystallization temperature depends upon
(a) grain size 
(b) type of metal 
(c) annealing time 
(d) all of the above. 
Ans: (d) all of the above.
Q62. Steel balls for ball bearings are hardened to
(a) 700 to 800 VPN 
(b) 600 to 700 VPN 
(c) 400 to 600 VPN 
(d) 100 to 200 VPN.
Ans: (a) 700 to 800 VPN
Q63. Choose the correct statement
(a) A technique of measuring temperature generally above 500°C is known as pyrometry. 
(b) Cladding is the method by which layers of another material becomes an integral part of the base metal.  
(c) A gas fired furnace is much better than an oil fired furnace. 
(d) All of the above 
Ans: (d) All of the above
Q64. The process of introducing nitrogen into the surface of certain types of steel (i.e., the steels containing Al and Cr) by heating surface and holding it at a suitable temperature in contact with partially dissociated ammonia, is known as
(a) carbonitriding 
(b) nitriding 
(c) carburizing 
(d) cyaniding 
Ans: (b) nitriding
Q65. The process of introducing carbon and nitrogen into the surface of steel by heating the surface to a suitable temperature and holding it in contact with molten cyanide, is known as
(a) carbonitriding 
(b) nitriding 
(c) carburizing 
(d) cyaniding 
Ans: (d) cyaniding
Q66. The process of introducing carbon and nitrogen into a solid ferrous alloy is known as
(a) carbonitriding 
(b) nitriding 
(c) carburizing 
(d) cyaniding 
Ans: (a) carbonitriding
Q67. The process of introducing carbon into low carbon steels in order to produce a hard surface is known as
(a) carbonitriding 
(b) nitriding 
(c) carburizing 
(d) cyaniding 
Ans: (c) carburizing
Q68. Which one of the followings is a correct statement?
(a) German silver contains 5% silver. 
(b) An alloy of copper, tin and zinc is known as brass. 
(c) An alloy of copper and zinc is known as bronze. 
(d) Bronzes are superior to brasses in corrosion resistant properties. 
Ans: (d) Bronzes are superior to brasses in corrosion resistant properties.
Q69. Which of the following processes are used for case hardening?
(a) carburizing 
(b) nitriding 
(c) spraying 
(d) (a) and (b) only. 
Ans: (d) (a) and (b) only.
Q70. Which of the following processes are used for surface treatments?
(a) carburizing 
(b) nitriding 
(c) spraying 
(d)all except (a) and (b).
Ans: (d)all except (a) and (b).

 

1                  5          7      8    
 
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply