SECTION-3
ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. Barium titanate is
(a) ferro-electric 
(b) piezo-electric 
(c) ferro-electric as well as piezo-electric 
(d) none of the above. 
Ans:  (b) piezo-electric
Q52. If an alternating voltage V is applied across a capacitor C having vacuum as dielectric, then the resulting current I leads the voltage by
(a) 30°  
(b) 60° 
(c) 90° 
(d) 135°. 
Ans: (c) 90°
Q53. If in the above question, a real dielectric is present then the current leads the voltage by
(a) (30° – δ) 
(b) (60° – δ) 
(c) (75° – δ) 
(d) (90° – δ). 
where δ is the measure of dielectric power loss.
Ans: (d) (90° – δ).
Q54. Dielectrics are used
(a) capacitors 
(b) as an electrical insulators 
(c) in transistor 
(d) only (a) and (b). 
Ans: (d) only (a) and (b).
Q55. The resistivity of a material is equal to
(a) two lines the conductivity 
(b) conductivity 
(c) reciprocal of conductivity 
(d) half times the conductivity. 
Ans: (c) reciprocal of conductivity
Q56. The unit of resistivity is
(a) ohm/cm 
(b) cm/ohm 
(c) ohm/cm 
(d) (ohm cm)–1
Ans: (c) ohm/cm
Q57. A three layer p–n–p device can be used as
(a) an amplifier 
(b) a rectifier 
(c) zener diode 
(d) none of the above. 
Ans: (a) an amplifier
Q58. The most important factor which can influence the operation of a p–n junction is
(a) mobility of charge carriers 
(b) temperature 
(c) impurity atom concentration 
(d) none of the above.
Ans: (b) temperature
Q59. The dimension of conductivity is given by
(a) ohm cm 
(b) ohm 
(c) ohm–1 cm–1 
(d) none of the above. 
Ans: (c) ohm–1 cm–1
Q60. The dimensions of resistivity is given by
(a) ohm cm 
(b) ohm 
(c) ohm–1 cm–1 
(d) none of the above.
Ans: (a) ohm cm

 

1                  5      6      7      8    
 
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply